Базата в Инджирлик определено трябва да бъде закрита.

В това няма съмнения.

Американската база на нашите земи постоянно извършваше зло, насочено срещу Турция — от операцията «Утеха» (започната от САЩ и редица други страни през 1991 г. с цел гарантиране на сигурността на кюрдските бежанци) до опитите за преврат през 15 юли.

 

 

Но въпросът е в следното: защо турското правителство така и не успяваше да закрие базата Инджирлик и ще може ли правителството на Партията на справедливостта и развитието да направи това?

Инджирлик — не е база на НАТО.

Това е база, която бе предоставена за ползване от САЩ за техните задачи в НАТО.

На книга, разбира се.

Базата е създадена през 1951 г.

Тя е продукт на студената война.

Базата играеше важна роля в шахматния мач между САЩ и СССР.

 

През 1958 г. тя се използваше при опита за проамерикански държавен преврат в Сирия.

 

По време на кризата със самолета-разузнавач U2 през 1960 г. този американски самолет-шпионин излетя от базата Инджирлик и бе свален във въздушното пространство на СССР.

В резултат на това се укрепиха отношенията между СССР и Куба, Москва разположи в Куба ракети с ядрени бойни глави.

Всъщност, този ход бе отговор на снабдяването с ядрени бойни глави на ракетите «Юпитер», които САЩ разположиха в Турция през 1961 г.

 

През 1962 г., когато светът се оказа на прага на ядрената война, двете свръхдържави в последния момент стигнаха до съгласие, руснаците махнаха своите ракети от Куба, а янките — от Турция.

Ако по време на тази криза САЩ бяха ударили по Куба, то СССР най-напред щеше да удари Турция.

 

Затова това въпросът е — кого трябва да виним: САЩ или Русия. Това оставям на съвестта на читателите.

 

Според мен, истинският виновник е Иньоню (вторият президент на Турция в периода 1938-1950 г., бел.ред.), който наруши завета на великия лидер Ататюрк «за нищо на света не разрушавайте отношенията с Русия и не подписвайте споразумение за съюзничество със Запада»). И, разбира се, всички последващи правителства.

 

Инджирлик е главният спонсор на «марионетъчната кюрдска държава», която САЩ планира да създаде още от 1960-те години. Базата работи заедно с Генералното консулство на САЩ в Адана.

 

И по време на всяка от двете атаки на САЩ в Ирак тя работеше в това направление, както и в операцията по разрушаването на Афганистан, а също при бума на производството на наркотици, в това базата играеше важна роля.

 

Базата има ключово значение в операциите, свързани с гражданската война в Сирия.

 

Ядреното въоръжение в базата Инджирлик

 

 

Предполага се, че заедно с ракетната криза през 1962 г. в базата Инджирлик са започнали да се съхраняват атомните бомби на САЩ.

Може би ядрените бомби са били разположени тук и по-рано.

Не знаем точно.

Но ако погледнем в настоящето, то, според съобщението на Касим Джиндемир, представителя на Habertürk във Вашингтон през 2012 г. в базата Инджирлик е имало около 70 атомни бомби.

 

Базата пази 60-70 атомни бомби  B61. Правилата предполагат следното:  САЩ могат да използват около 50 от тези бомби.

 

Другите атомни бомби, около 10-20 «теоретично» се намират в същата база, но са за използване от турските самолети F-16. До 1995 г. на авиобазите Акънджи и Балъкесир също имаше атомни бомби. По-късно всички тези бомби са били прехвърлени в базата в Инджирлик.

 

В периода на напрежение между САЩ и Турция, което нарасна особено много след опита да преврат на Гюлен, стана ясно, че САЩ, независимо от това, обновяват арсенала на атомното си въоръжение в базата, въпреки предположенията, че бомбите са били прехвърлени в неотдавна създадената база Девеселу в Румъния.

 

А както разбираме от съобщенията на Мустафа Кайи от вестник «Aydınlık», Сергей Шойгу, министърът на отбраната на Русия, е тувинец по произход (тувинци — тюрдски народ)

Шойгу отбеляза: «САЩ модернизират своите атомни бомби, разположени в различни страни, в това число в Турция. Тези действия създават рискове за Русия, на които ние можем да реагираме».

Автор: Hüseyin Vodinalı

Превод и редакция: News Front ПП

Турецкий самолет садится на базе ВВС Инджирлик

Тагове: ; ; ; ; ;