Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна Гора в НАТО. Резолюцията по присъединяването на балканската страна беше одобрена от комитета по външни работи на Сената на САЩ.

 

 

 

 

» Надявам се, резплюцията по-бързо да мине на одобрение и през останалия състав на сената»,- отбеляза председателят на комитета, републиканецът Боб Коркър.

 

 

Съгласно американската конституция, за приемането на документа, трябва да гласуват не по-малко от две треи от стоте сенатора.

 

 

По-рано прес-службата на черногорското правителство съобщи, че сенатор Джон Маккейн е заявил на премиера на Черна Гора Душко Маркович в телефонен разговор, че сенатът на САЩ в най-близко време ще ратифицира протокола по встъпването на Черна Гора в НАТО.

 

 

 

« Американският сенат в най-близко време ще ратифицира протокола по встъпването на Черна Гора в НАТО, съобщи Джон Маккейн в разговор с премиера Душко Маркович.

Сенатор Маккейн е позвънил на премиера Маркович, за да го поздрави с избирането на поста премиера, изразявайки съжаление, че заради неотложна работа във Вашингтон не се е състояло посещението му в Черна Гора, планирано за 2 януари 2017 година»,- се казва в съобщението на правителството на Черна Гора.

 

 

 

 

 

 

Отбелязва се още, че според думите на Маккейн, » в най-скоро време, при първа възможност група американски сенатори ще посетят Черна Гора».

 

 

 

НА свой ред, премиерът Маркович изрази благодарност и «увереност, че партньорското сътрудничество между Черна Гора и САЩ» ще бъде продължено в бъдеще. Маркович подчерта, че » стратегическото партньорство» на двете страни ще бъде усилено с очакваното от официална Подгорица членство в Северноатлантическия алианс.

 

 

 

Припомняме, че на 19 май 2016 година, страните от НАТО подписаха протокол по встъпването на Черна Гора в алианса. След ратифицирането му от всички страни членки, Черна Гора може да стане пълноправен член на НАТО.

 

 

В тази връзка, в страната се водят многомесечни спорове между управляващата коалиция и опозицията за нуждата от провеждане на референдум по този въпрос, тъй като жителите на страната са категорично против такова членство и тяхното мнение трябва да се взима под внимание на първо място.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;