Комисията по ВС към Сената на САЩ реши да позволи на пенсионирания генерал Джеймс Матис да стане министър на отбраната на САЩ, предадоха световните агенции.

 

С 24 гласа «за» и 3 «против» сенатската комисия реши да направи изключение от Закона за граждански контрол над американската армия, който би попречил на Матис да заеме поста, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба.

 

При изслушването си в комисията номинираният от Доналд Тръмп за министър на отбраната Матис нарече Русия стратегически съперник на САЩ и противник в ключови области.

Матис заяви също, че руският президент Владимир Путин се опитва да разбие Северноатлантическия съюз, предаде ДПА. Джеймс Матис се обяви за постоянно присъствие на САЩ в Литва, Латвия и Естония.

САЩ трябва да се противопоставят на Русия, ако нейното поведение е насочено срещу американските интереси. Това мнение самият Матис изразява в писмени отговори на въпроси на Комисията по въоръжените сили на Сената на американския Конгрес. В тях Матис допълва, че подкрепя желанието на Тръмп за взаимодействие с Русия.

Решението на комисията трябва да бъде одобрена на пленарно заседание в Сената, от комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите и от цялата долна камара, преди Матис да оглави Пентагона.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;