Встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп се очаква със страх не само от неговите опоненти в САЩ, но и от голяма част от украинските политици. По време на цялата предизборна кампания официален Киев правеше откровени реверанси към Хилъри Клинтън. Порошенко и неговият екип разчитаха на победата на кандидата от Демократическата партия.

 

Сега на Украйна ще й се наложи да търси общ език с Доналд Тръмп, който изпитва симпатии към Владимир Путин.

 

Украйна между Русия и САЩ

 

 

Основният въпрос, който вълнува официален Киев след идването на власт на Тръмп е този: ще се промени ли политиката на Вашингтон по отношение на украинската държава? Няма ли да се получи така, че бъдещето на Украйна да бъде решено от САЩ и Русия без участието на Киев? Простичко казано — няма ли да двете свърхдържави да си поделят сверите на влияние в света, «прикрепвайки» Украйна към орбитата на Русия. Отговорът на този въпрос ще реши не само бъдещето на Крим и Донбас, но и съдбата на украинската държава.

 

Позицията на Вашингтон е особено важна. Задачата на Москва е да убеди Тръмп, че само под ръководството на Русия може да се разреши конфликтът в Украйна. Задачата на Киев: да се обясни на новия президент на САЩ, че по-нататъшното присъствие на руски военни може само да задълбочи ситуацията и в Крим, и в Донбас (няма доказателства за наличието на руски военни в Донбас, бел.ред.).

 

Трудно е да се каже коя от страните ще бъде по-убедителна.

 

Компромис или капитулация?

 

Украинският мултимилиардер и зет на Леонид Кучма Виктор Пинчук счита, че Украйна трябва да направи «болезнен компромис».

 

Становището му е публикувано от американското издание The Wall Street Journal, в което той твърди следното: за известно време Киев забравя за анексията на Крим, замразява конфликта в Донбас и се отказва от курса на Украйна към НАТО. С други думи, украинската държава остава в сферата на влияние на Русия.

Да, подобна ситуация напълни би устроила Владимир Путин, а вероятно и Доналд Тръмп, твърди авторът.

 

Авторът на статията твърди още, че това би довело до политически взрив вътре в Украйна. След Евромайдана, три години война, компромисът на зетя на Кучма изглежда като капитулация, твърди изданието. Журналистът допуска, че украинците никога няма да се съгласят на това. Украйна е направила своя геополитически избор още по време на Евромайдана, твърди авторът. Именно този нюанс не отчита Виктор Пинчук, нито другите привърженици на подобен «компромис», посочва той.

Автор: Сергей Руденко

Превод и редакция: News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;