Ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на наистина един антикорупционен политически блок, който в основата си ще има като задачи на първо място ограничаване на голямата корупция в България, заяви в интервю за предаването «Неделя 150» по  «Хоризонт» зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.
Той отбеляза, че новият проект ще търси сътрудничество с новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, както и подкрепа в дясно:
Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка.
Ние напуснахме управлението поради една и съща причина — отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие. Така че тази концентрация надяваме се, че ще придобие конкретно очертание в скоро време, но нека да не бързаме. Отделно от това, това наистина е нова политическа сила.
Има определени обстоятелства, които са различни. Например те не се позиционират нито  вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет.
Христо Иванов с посланика на САЩ в България
Според Атанасов търпимостта на обществото към корупцията е сведено до минимум, а кабинетът Борисов се е провалил в полето на борбата срещу това явление:
Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъда тази опасност, бих казал за българската национална сигурност — това е неразследваната и ненаказаната корупция. 
Системата за сигурност —  тези сензори, които би следвало да маркират корупционните схеми, да ги разследват, да събират доказателствата, бяха приведени в режим на приспиване, за да не се пречи на разпределянето на порциите. Това хората го виждат с очите си.
По отношение на шансовете на новия политически проект да намери място в следващия парламент Атанасов отбеляза, че няма да прави прогнози, но каза:
Ние ще бъдем представени в парламента, въпросът е с кого и с колко депутати ще бъдем представени, за да може да ревизираме безобразията, които тези две години се разиграваха в България.
 
Ще се борим за обществено доверие, което да даде възможност тези сериозни промени, които настъпиха и в света, и в българския обществено-политически живот, да намерят своето измерение в парламента.
 
Атанасов коментира и тезата на ГЕРБ, които смятат, че новият президент Румен Радев може да удължи живота на сегашния парламент, за да бъдат разгледани предложенията от референдума. Зам.-председателят на ДСБ смята, че такова предложение на ГЕРБ би било подвеждащо за избирателите и го определи като «измамен ход»:
Да, това не го правят за пръв път. Те сега искат да се харесат на народа и да казват: «Ето, ние сме готови да обсъждаме ново изборно законодателство» с очакването то да не бъде подкрепено и другите да са маскари, а те да са добрите.
(Редакцията припомня, че новият политически проект на Христо Иванов вече се нарича от широката общественост «Да, Америка», поради вероятните близки контакти на фондация «Америка за България»)
И още:

През 2015 г. бяха разпространи снимки на правосъдния министър и най-активните членове на съюза на съдиите, които са в неформална обстановка.

На кадрите се вижда, че правосъдният министър Христо Иванов и шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова са заедно на семинар или тийм-билдинг.

 

В групата е и членът на ВСС — Калин Калпакчиев, който е един от най-големите критици на съвета. Въпреки че е негов член, Калпакчиев иска постоянно разпускането му.

«Групата по интереси» има и общ спонсор — «Америка за България». Фондацията спонсорира активно Мирослава Тодорова и Съюза на съдиите, бившето НПО на Христо Иванов, както и вояжите на Калин Калпакчиев на обучения в САЩ.

 

Преди дни стана известен и друг скандален факт, свързан със Съюза на съдиите. Неправителствената организация «Америка за България» спонсорира тяхното годишно събрание.

 

По конституция магистратите трябва да са напълно независими и върху техните решения се крепи правовата държава.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;