Стабилна нестабилност ни очаква през 2017 г., но ще бъде налице също установяване на баланс на силите. Такава прогноза даде професорът по международни отношения Нина Дюлгерова, която сподели със СМИ становището си по време на срещата на тема «2017 година — акценти и промени в сферата на геополитиката и сигурността», пише в чуждестранната преса.

 

«В глобалното пространство се очакват промени, при това твърде осезателни. Те са свързани с резултатите от президентските избори в САЩ, а също в Молдова и България.

 

На Балканите се очаква висока степен на нестабилност, която може да се  нарече стабилна, но търсенето на баланса продължава навсякъде.

 

В световен мащаб е много вероятно да има нови терористични акции, ще има и регионални военни конфликти, но световна война със сигурност няма да има.

 

Вече две години се развива радикален вариант на промени в ключови точки от света, които са определящи за настоящето и бъдещето. САЩ продължават да се оплакват от слабостта на ЕС и да призовават към борба срещу Русия», — твърди проф. Дюлгерова.

Според нея, всички ние трябва да се стремим към реструктуриране на локалните и глобалните действия, конфигурации и процеси.

 

«От 20 януари светът преминава към следващия етап от развитието си, в което милиардерите вече ще трябва да разясняват своите стремежи и да правят всичко възможно, за да ги реализират. Ще бъдат установени нови правила, които следва да бъдат спазвани.

 

Именно в това се изразява основната слабост на властващия през последните десетилетия неолиберализъм, защото в главно правило се превърна в неспазването на правилата.

 

В следващите месеци през ЕС предстоят непреодолими на този етап проблеми около миграцията.

 

На този фон националните интереси ще се превърнат в по-значими за всяка от страните-членки на Европейския съюз.

 

Не бива да се опасяваме от развитието на отношенията между Турция  и ЕС, защото в момента Европейският съюз не е основна фронтова линия за Турция».

Превод от чуждестранни СМИ: News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;