Eкс-президенти и външни министри, в това число бившия президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Естония ТомасИлвес, екс президента на Латвия Вайра Вике-Фрейберг и бившия шведски премиер и министър на външните работи Карл Билд, както и действащият български президент Росен Плевнелиев са написали писмо до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не променя антируската политика на Обама.

 

Ето и части от писмото, публикувано на сайта на The Washington Post:

 

«Продължаващите усилия за дестабилизация на Украйна и незаконната анексия на Крим поставиха мира под заплаха предсказуемостта и безопасността, които американците и европейците създадоха заедно, побеждавайки в студената война. Разтревожени сме, че перспективата за нова голяма сделка с Русия ще постави под заплаха това историческо движение“.

 

«Ще е сериозна грешка да спрете настоящите санкции срещу Русия или да се съгласите с разделението на Украйна. Подобна стъпка би могла да деморализира тези, които се стремят към евроатлантическа ориентация в тази страна. Това ще дестабилизира икономически нашия източен съсед и ще поощри екстремистките, олигархичните и антизападните елементи в Украйна».

 

«Подобна сделка би уронила авторитета на Америка сред съюзниците й в Европа и на други места. Международният порядък, от който десетилетия наред зависеше безопасността на Запада, ще бъде отслабен. Съюзите, които са истински източник на американското величие, ще бъдат подложени на заплахи. За страните няма да бъде привлекателно да харчат свои средства и политически капитал, ако Америка престане да бъде надежден приятел».

 

«Не се съмнявайте, Владимир Путин не е съюзник на САЩ, не е и надежден международен партньор. И двамата президенти, които ви предшестваха, се опитваха, всеки по свой начин, да взаимодействат с Русия в духа на доверието и дружбата. Голяма грешка. Путин възприемаше благите намерения като възможност за реализация на целите си».

 

«При Владимир Путин бе поставен рекорд по милитаризацията на Русия, имаше войни, заплахи, развалени договори и лъжливи обещания, което направи Европа по-опасно място за живеене. Путин не се стреми да направи Америка велика.За разлика от нас – вашите съюзници».

 

«Когато Америка ни призова в миналото, ние се отзовахме. Ние бяхме с вас в Ирак. Ние бяхме с вас в Афганистан. Ние поделихме с вас рисковете, заедно принасяхме в жертва синовете и дъщерите си. Ние защитаваме единния фронт на нашата обща евроатлантическа безопасност. Това прави нашия Алианс силен. Когато Съединените щати стават по-силни, и ние ставаме по-силни.“

 

«Сделка с Путин няма да донесе мир. Обратното, това ще направи войната по-вероятна. Путин гледа на отстъпките като на слабости. Той ще бъде склонен да изпитва доверието на съюзниците към Америка по натовска линия, такива като Естония, Латвия, Литва и Полша. Той може да използва не само военни заплахи, но и кибератаки, икономическо и енергийно влияние, шпионаж, психологическа война, дезинформацията и подкупа. Като съседи на Русия ние сме запознати с тези методи. Противодействието изисква солидарност и голяма сила».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;