Днес Сенатът на САЩ ще приеме решение по въпроса за встъпването на Черна Гора в НАТО.

(* бел. ред. Разбира се, без да взема предвид категоричното нежелание на черногорския народ, който провежда антинатовски протести в течение на година.)

 

 

 

 

 

 

 

Разбира се, ратификацията на протокола, подписан още през месец май между алианса и официална Подгорица, трябва да мине на одобрение в парламентите на всички страни участници. Но при това е ясна, ролята на САЩ по този въпрос, и защо големите играчи от военния блок не бързат с това решение, очаквайки последната дума на Вашингтон.

 

Днешната ситуация е интересна с това, че гласуването по въпроса за спешното встъпване на Черна Гора, се провежда от вече отиващата си администрация на Барак Обама, сякаш опасявайки се, че новата власт в лицето на Доналд Тръмп ще вземе гръмко решение за отказ. Но така ще бъдат погребани всички дългогодишни усилия и милиони вложения, които са направни за въвличането на страната в НАТО, чийто граждани изказваха своя протест и  несъгласие на  кръвопролитните масови протести.

Какво може да се очаква на гласуването в Сената за Черна Гора, обясни в кометар за News Front Сърбия  журналистът  и  координатор на движението » Не на войната- Не на НАТО» в Черна Гора, Игор Дамянович.

 

 

 

 

 

 

( Игор Дамянович, Черна Гора- журналист и координатор на движението » Не на войната- Не на НАТО»)

» Когато става въпрос за вземането на решения от американския Сенат и други органи от администрацията на САЩ, отдавна вече не чакам нищо добро от това. Ще донесе ли позитивни изменения новата администрация на Тръмп само времето ще покаже.

Доколкото формалното предаване на властта във Вашингтон ще се случи след по-малко от 10 дни, днешното спешно гласуване в Сената може да представлява своего рода, опит на отиващите си структури, да усложнят реализацията на политическата програма на новия президент на САЩ, която предвижда редукция на значението на НАТО и намаляването на намесата на САЩ във въпросите на други държави.

Тази отиваща си структура е персонифицирана от Демократите и съюзниците им в Републиканската партия, които, като злословния сенатор Джон Маккейн, бяха срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Именно сенатор Маккейн- е основният инициатор на спешното внасяне на разглеждането на спорната резолюция по Черна Гора. При това не всичко върви така гладко, и това се вижда от два момента. Първо: гласуването за ратификация беше отложено миналия месец, и второ- посещението на делегацията на Сената в Черна Гора, която трябваше да оглави сенатор Маккейн, също е отложена.

Затова, изходът от днешното гласуване в Сената е сложен за прогнозиране.

Ако победи здравия разум и политическата коректност между сенаторите, решението за ратификация на протокола по встъпването на Черна Гора в НАТО, трябва да бъде отложено до формалното встъпване в длъжност на администрацията на Доналд Тръмп.

А що се касае до гражданските протести в Черна Гора, не смятам, че на тях трябва да влияят решенията на какъвто й да било орган на властта от друга държава, включително и Сенатът на САЩ.

Да бъдем ли член на военния или политически алианс- това си е наш вътрешен въпрос, на който трябва да отговорят гражданите на Черна Гора на свободен референдум.

Ако, властта продължи да нстоява, както и продължава да се случва, за решаването на този въпрос единствено в парламента, масовите протести могат да преминат в политическо насилие. Какво ще се случи и как в тази връзка, до голяма степен зависи от опозиционите партии и техните лидери.

Кадри на един от антинатовските протести на черногорци, от който се вижда мнението на народа на балканската страна по повод встъпването в НАТО.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;