Изслушванията пред комисия в американския Сенат по въпроса за възможна намеса на хакери от Русия в изборите за президент на САЩ, поискани от сенатор Джон Макейн показаха разделението между Доналд Тръмп и някои от най-влиятелните членове на републиканската партия, съобщи Bloomberg. Тръмп неколкократно отрече твърденията на американските служби за намеса на руски хакери в изборите, докато Макейн и други членове на Конкреса твърдят, че Русия, която отхвърли обвиненията, трябва да бъде наказана и да й се наложат санкции.

 

„Всеки американец би трябвало да е разтревожен от руските атаки срещу нацията ни”, каза в Сената републиканецът Джон Макейн по време на изслушванията на военната комисия.

 

„Няма по-важен национален интерес за САЩ от възможността да проведе свободни и честни избори без чуждестранна намеса”.

 

В началото на изслушванията председателят на комисията Джон Макейн определи зловредните действия като „безпрецедентна атака” срещу американската демокрация. Той каза, че „всеки американец би трябвало да се разтревожи” от руската атака, съобщава Bloomberg.

Директорът на американско разузнаване /DNI/ Джеймз Клапър каза, че много сигурен, че Русия е хакнала мейлите на Демократическата партия и членове на кампанията на Клинтън и е разпространявала пропаганда и фалшиви новини за изборите на 8 ноември 2016.

 

„Оценката ни е още по-сигурна”, отколкото беше на 7 октомври, когато правителството за пръв път публично обвини Русия, каза Клапър на изслушването на военната комисия в Сената. Според него другата седмица ще станат ясни мотивите за това.

 

Новоизбраният президент Доналд Тръмп не е съгласен с обвиненията срещу Русия.

Той изрази недоумение след публикациите в американските медии на данни от „секретен доклад”, в който се опитвала намеса на Русия в изборите.

 

Президентът е избрал бивш сенатор за нов шеф на разузнаването, съобщава АФП, цитирайки американски медии. 73-годишният Дан Коутс, републиканец от Индиана е един от шестимата американски сенатори, на които бе отказан достъп до Москва през 2014 в отговор на американските санкции над Русия заради анексирането на Крим.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;