Всяка американска администрация се стреми да използва Балканите за изпращане на политически сигнали към Русия, особено когато отношенията се намират на ръба на конфликта. Този път Вашингтон отново се обръща към «балканския инструмент», но този път за предаване на съобщение към Анкара, след като турски длъжностни лица си позволиха враждебен тон по отношение на своите американски колеги на фона на сирийската война и възможните проблеми на Балканите — западните граници на Турция.

 

Ръстът на тероризма на Балканите и превръщането на някои държави в «плацдарм за подготовка на терористи», е последното, което е нужно на Русия, която вече достатъчно много пострада от тероризма на Кавказ след разпада на СССР.

 

Тези сигнали предизвикват тревога и в Турция, която се намира в процес на трансформация — за която сирийската криза е също база за подготовка на бойци с различна идеологическа ориентация. Руската и турската тревога се съдържа не в усилията, които са необходими за борбата с тероризма, а в това, че тероризмът може да започне да се разпространява, ако се достигне до критично противопоставяне между играчите в региона.

 

ИДИЛ се стреми да проникне на Балканите и да провокира нестабилност в региона, това се казва в съобщенията на американското разузнаване. Преди година същото бе споделено за вестник The Washington Times от американски чиновник, предпочел да остане анонимен.

 

Спецслужбите в Хърватска разкриха гнездо на ИДИЛ в Босна — там се подготвяли бойци за войната в Сирия.

 

Противопоставянето между Америка и Русия на Балканите доведе до разпада на Югославия, твърди изданието.

 

В тези страни преимуществено влияние оказва Америка. 

 

Дори Черна гора получи покана за влизане в НАТО, за да се провокира Русия.

 

В тази битка има множество цели, но една от най-важните е икономическата.

 

Разбирането на американските цели в региона е крайно необходимо, защото все повече и повече признаци показват, че картата на тероризма може да бъде разигравана не само в Близкия Изток.

Превод и редакция: News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;