Скандала около взривения и осквернен паметник на поляците избити от украински националисти през 1944 година, който предизвика буря от гневни реакции в Полша продължава да набира обороти.

 

Преди дни украински националисти се изгавриха с мемориалния паметник на жертвите, както писахме по-рано. Полският посланик в Украйна вече съобщи, че Полша ще изпрати протестна нота и ще потърси отговор от властите в Киев за вандалската проява и оскверняването на паметта на жертвите.

 

 

Припомняме, че по-рано украинският неофашист Дмитрий Корчински, глава на «доброволческият» батальон с миловидно название » Света Мария», в свое интервю за украинско издание беше призовал за свалянето на паметника.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, какво трябва да се направи след свалянето  на съветски паметници Корчинский тогава заявява:

 

 

 

 

» Безусловно трябва да бъде разрушен паметника на поляците. Паметниците на съветските освободители, съветските палачи, и убийци са много в Украйна, и мисля че трябва правилно да поставяме приоритети- отначало съветските паметници да се премахнат, а после и полските»- заяви Дмитрий Корчински.

 

 

 

 

 

Ето че подобен призив дава своите плодове, предизвиквайки не само скандал, но и пораждайки тенденция на популяризирането на радикални идеи.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;