Разгромът на мемориалния паметник на поляците  избити от украинските нацисти в Лвовска област, Украйна, е резултат от твърде меката политика по отношение на украинските радикали.

Това заяви полският историк, професор Дариуш Кухарский (Dariusz Kucharski), предаде Радио Мария.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Ситуацията с оскверняването на паметника е последствие от меката позиция на официална Полша по отношение на миналите и настоящи престъпления на украинските националисти. Имамр нужда от по-решителни и принципни политици, които да са в състояние да защитят историческата памет на Полша, и да осъдят престъпленията на украинските нционалисти»,- заяви Дариуш Кухарский.

 

 

 

Според мнението на полският историк политиката на полските власти по тази тема е такава от години.

 

 

 

« За съжаление темата за геноцида над полското население от страна на украинските националисти, особено онези марширували под знамето на УПА, не само че е скривана, а дори получи свое движение. Това са последствията на някои  пропуски в историческата политика от полска страна. Като резултат, Полша се опитва да повдигне тези проблеми, но среща голямо съпротивление»,- добави полският историк.

 

 

 

( Паметникът преди да бъде осквернен)

Експерти отбелязват, че в Западна Украйна вече почти 76% обявяват нацистите от УПА за герои, а такъв ръст на героизация и популяризиране на неофашизма в Украйна се забелязва именно след събитията през 2013-2014 по време на майдана.

Отношенията между Полша и Украйна се влошават с всеки изминал ден.

Полският посланик в Украйна вече съобщи, че Полша ще изпрати протестна нота и ще потърси отговор от властите в Киев за вандалската проява и оскверняването на паметта на жертвите.

Припомняме, че по-рано украинският неофашист Дмитрий Корчински, глава на «доброволческият» батальон с миловидно название » Света Мария», в свое интервю за украинско издание беше призовал за свалянето на паметника.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;