Във връзка с появилото се в интернет видео, на което се вижда осквернения паметник на поляците убите от украинските националисти през 1944, посланикът на Полша Ян Пекло ще изпрати протестна нота в Миннистерството на външните работи на Украйна.

 

 

 

 

 

 

Полша смята да призове украинските власти за отговор относно неограничените действия на националистите, които си позволяват такива действия.

Конкретния случай предизвикал скандала — осквернения паметник на поляците загинали през 1944 от ръцете на украинските нацисти- хиляди поляци избити, други изгорени живи в домовете си- жестока разправа и много страдание. В памет на жертвите е издигнат поименен мемориал представляващ композиция от две колони и възпоменателен кръст в средата. Именно на този паметник, посягат националистите, изрисувайки украинското знаме, бандеровско знаме и есесовска символика.

 

 

 

 

 

 

 

Ние знаем за това видео. Още сутринта консула ще отиде лично на мястото, а в министерството на външните работи на Украйна ще бъде изпратена протестна нота»- предава думите на Ян Пекло полското издание Wiadomości.

 

 

 

Припомняме, че по-рано украински политици изразиха протест във връзка с появили се кадри на марша на полските националисти, които изгориха украинското знаме и скандираха » Смърт на украинците!».

Отношенията между Полша и Украйна се влошават с всеки изминал ден, а подобни актове се явяват единствено провокация към задълбочаването на напрежението.

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;