ДЖОН КЕРИ: Гордея се с всички усилия, които положихме ние, за да доведем до мирното разрешаване на конфликта в Сирия. Всъщност, единственото решение за Сирия ще бъде мирният договор, съставен в резултат на  нашата работа в Международната група за подкрепа на Сирия и на базата на няколкото сключени протоколи, които съставихме в ООН на базата на приетата от нас резолюция номер 2254. И това ще бъде основание за всичко, което ще се случи, ако те все пак стигнат до този етап.
Сега считам, че всички вече са много изморени. Уверен съм, че пред следващата година ще се появи възможност всички страни да седнат на масата на преговорите и да намерят изход. Ще се намери съвсем друг лост за въздействие и резултатите ще бъдат съвсем неочаквани, считам, че има възможност да придвижване напред. Ще продължим да съдействаме за това. Аз лично ще съдействам отвън, не като държавен секретар. Защото решаването на проблема в Сирия не може да се постигне по военен път.
 Когато се появи президентът Путин, той дойде не само, за да подкрепи Асад, но също, за да може ИД да завоюва повече територии. 
Радикалните екстремисти завоюваха повече територии от Асад. Затова считам, че Иран и Русия заедно решиха, че те трябва да подкрепят Асад и да го спасят, за да не могат екстремистите да завземат цялата страна.
Не мога да ви кажа какво ли не ни тревожеше по това време: Ан-Нусра и ИД създаваха плацдарм за придвижване към Дамаск с цел да го завземат…Путин кардинално ли промени ситуацията? Да, заедно с Иран и Хизбулла, а също с тези части, които съкрушиха опозиционните сили.

Но войната не свърши с това. Всъщност, нищо от това, което направи той, не ни отнема нуждата от Женева или Астана — да проведем истински преговори, които да разрешат политическите разногласия между хората, които Асад тормозеше, убиваше, подлагаше на мъчения и изселваше от домовете ми, това е и възможност да се построи единна, стабилна и мирна Сирия.

 

Но предстои дълъг път. На Путин му трябва международната общност не само, за да  постигне това, но и за да разбере как да преустрои тази страна, която напълно е разрушена от войната.

В ефир на 6 януари 2017 г.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;