Държавният секретар на САЩ Джон Кери шокира бойците от умерената опозиция с неочаквано признание, направено в самия край на присъствието му в управлението на страната.

Признание Керри: Путин спас Сирии, а оппозиция тесно связана с террористами

Джон Кери даде интервю за MSNBC, в което буквално призна победата на политиката на Русия и Владимир Путин в Сирия, а също тесните връзки на опозицията с ИДИЛ и «Джебхат ан-Нусра» (сирийският клон на Ал-Кайда).

 

Умерените бойци яростно критикуват Кери за това неочаквано признание и го обвиняват в лъжа.

«Президентът Путин влезе в играта, той влезе частично в нея, за да помогне на Асад да се задържи на повърхността, но още и защото ИДИЛ и радикалните екстремисти започнаха да постигат значителни успехи и да заемат все по-голяма и по-голяма територия, а положението на Асад беше извънредно «крехко», — заяви Държавният секретар на САЩ.

 

«По такъв начин Русия и Иран решиха, че е дошло времето да се спасява Асад, освен това, те вероятно се страхуваха, че властта в страната може да бъде завзета от екстремисти».

 

«Същите се опираха на «Ал-Нусра» и ДАИШ, ставаха все по-силни, уверено се придвижваха към Дамаск и режимът висеше на косъм», — добави ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

«Пречупи ли Путин ситуацията? Да. Заедно с Иран и Хизбулла те всъщност преодоляха опозицията. Но! Това не значи, че войната е завършена», — подчертава Кери.

 

 

«Сирийските революционери», които вече няколко години се опитват да свалят законно избраното от народа на Сирия правителство и да вкарат страната в ще по-кървав хаос, призоваха да се чуе как «лъже Кери», заявявайки, че Путин, Иран и Хизбулла са спасили Асад и Сирия от ИДИЛ и екстремистите.

 

Другите пропагандатори от числото на т.нар. сирийска опозиция коментираха изявлението на Кери в социалните мрежи, заявявайки че

«Щатите никога не са били техен приятел. А и никой не е бил».

Признание Керри: Путин спас Сирии, а оппозиция тесно связана с террористами

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;