Международен скандал се разрази след вандалския акт на националисти в Западна Украйна, които оскверниха паметник на поляците избити през 1944 година.

 

 

 

 

 

 

 

» Сега най-вероятно от украинска страна ще започнат да твърдят, че това са направили руски провокатори. Глупости!»-написа полския блогер Romuald Kałwa.

 

 

По негови думи, на подобни действия едва ли би се решил случаен минувач, в случая става въпрос за истинска провокация от страна на украинските националисти.

 

» Разрушването на паметника издигнат в памет на жертвите на жителите на селцето Гута Пеняцка, е примитивен акт от страна на убийсите от УПА- манияци и отрепки»- продължава гневно блогерът.

 

 

 

 

 

Полският блогер пише с искрен гняв и болка, разказвайки, че в далечни времена нацистите от УПА са избили 10 члена от семейството му.

 

» Бабите и дядовците като по чудо успяват да избегнат страшното. Убивани са евреи и украинци, които се опитвали да помагат на поляците в онези времена»- пише още блогера, критикувайки полските чиновници, които се отасят снизходително към подобен позорен акт, като оскверняването на паметника.

 

 

» Ако правителството на Полша прости този вандалски акт, това би означавало, че посланикът на Полша в Украйна поставя под съмнение геноцида»- резюмира авторът.

 

 

 

 

 

Мирните жители на селото са избити през 1944 година от украинските каратели от нацистаката дивизия СС » Галичина». По онова време земите са принадлежали на Полша, днес това е Бродовски район, част от Лвовска област, Украйна, По време на карателната операция тогава са избити хиляди поляци, голяма част от тях изгорени живи в домовете си. В памет на страшната трагедия е издигнат и въпросният паметник, който украински националисти оскверниха преди дни- кадри от вандалския акт на видеото.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;