«Отвореното общество е в криза, а разнообразните форми на затворено общество — от фашистки диктатури до мафиотски държави — процъфтяват. 
Това се случва, защото избраните лидери не успяха да удовлетворят оправданите очаквания и надежди на електората».

 

След Брекзита и победата на Доналд Тръмп 86-годишният спекулант Джордж Сорос, президент на Фондация Отворено общество (най-влиятелният фонд, поддържащ неправителствени организации и общности по целия свят), а също меценат, в значителна степен финансиращ предизборната кампания на Хилъри Клинтън, така привлича вниманието към настоящата криза на «отвореното общество» (неговата теория е разработена от философа Карл Попер), което отворено общество магнатът в продължение на много години се опитва да поддържа с всевъзможни средства и без колебания (дори плаща на движения и протести на улицата срещу новоизбрания президент Тръмп).

 

«Доналд Тръмп — начинаещ диктатор»

 

Според Сорос се заражда криза на съществуващата система на световната демокрация:

 

«Ръстът на популярност на движенията на евроскептиците пречи на функционирането на институциите. Тези разединяващи сили получиха огромна мощ и импулс през 2016 г., първоначално, благодарение на Брекзита, а после с победата на Тръмп в САЩ, най-накрая след отказа на италианските избиратели от конституционни реформи.

 

Демокрацията е в небивала криза.

 

Дори в САЩ, водещата демокрация в света, избраха президент — майстор на лъжата и начинаещ диктатор.

 

В неговия кабинет влизат некомпетентни привърженици на крайните възгледи и генерали в оставка».

    Превод и редакция: News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;