Болшинството действащи американски военнослужещи оценяват негативно работата на президента на САЩ Барак Обама в качеството му на главнокомандващ въоръжените сили на САЩ. За това свидетелстват резултатите от допитването, проведено от онлайн-списанието Military Times съвместно с НПО Institute for Veterans and Military Families от университета в Сиракуза.

Президент США Барак Обама. Архивное фото

Недоволни от работата на Обама са болшинството от родовете войски. Корпусът на морската пехота на САЩ дават отрицателна оценка на президента — 60.3 % от военнослужещите, сухопътните войски 53%, в ВВС — 49,6% и в ВМС — 45,9%.

 

Общо 29.1 % от респондентите са крайно недоволни от командването на отиващия си американски президент.

 

«Няма никакви съмнения, че армията в този етап е изтощена, а за това е виновен президентът. Що се отнася до всички негови обещания, то интензивността на операциите не се занижи силно, а и инвестициите във въоръжените сили бяха малко», — цитира изданието думите на директора на програмата за международни изследвания от Heritage Foundation Джеймс Джей Карафано.

 

Президент США Барак Обама в Вашингтоне, 11 ноября 2016 года. Архивное фото

Отбелязва се, че военните не са приели решението на Обама да съкрати числеността на личния състав на ВС (71 % от запитаните считат, че военнослужещите трябва да бъдат повече), не са одобрили извеждането на войските от Ирак (59 % са сигурни, че това е занижило сигурността на страната) и обвиняват президента за недостатъчно внимание към значителни външни заплахи (64 % от респондентите считат за такава заплаха Китай).

 

«Барак Обама е пасивен боец. Той не успя да завърши задграничните кампании и да изпълни обещанията си, а и нямаше да успее да го направи», — коментира резултатите от изследването директорът на военната, ветеранска и социална програма на Центъра за нова американска сигурност Фил Картър.

 

В своите мемоари бившият министър  на отбраната на САЩ Робърт Гейтс критикува Обама за това, че «той не вярва в собствената си стратегия». Той отбелязва, че президентът се е отнасял към ръководните офицери като към потенциален противник, с което е заслужил недоверието на военнослужещите.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;