Директорът на ЦРУ Джон Бренън смята, че администрацията Барак Обама, е сбъркала невероятно, без да предвиди последствията от

» Арабската пролет», цитира телевизия CNN.

 

 

 

 

» Смятам, че Вашингтон, включително и някои представители на администрацията, имаха много нереалистични очаквания, че «Арабската пролет» ще сваля авторитарни режими, а демокрацията ще разцъфти»- коментира главата на ЦРУ.

 

 

Джон Бренън добавя още, че » концепцията на демокрацията в действителност, така и не е била укоренена в много държави и култури».

 

По-рано началникът на ЦРУ отбеляза, че въвеждането на американски войски в Ирак през 2011 година, е способствало за формирането на забранената в Русия и редица държави терористична групировка » Ислямска държава».

 

 

 

 Вълната на масовите протести през 2011 година предизвиква преврати в Тунис, Египет, Йемен, революционни проявления в Бахрейн, при подкрепата на редица западни страни. Насилствената смяна на режимите и гражданските войни донасят нестабилност и способстват за разпространението на терористичната заплаха в региона, а целите на тогавашните революционери остават неизпълнени.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;