«Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението. Това се прави явно с идеята част от парите  да бъдат върнати под някаква форма и да бъдат използвани в предстоящите предсрочни парламентарни избори”.

 

Това заяви на пресконференция в централата на БСП депутатът от ПГ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ” Атанас Зафиров.

 

„На 29, 30 и 31 декември са развалени концесии и са насрочени петгодишни търгове за нови атрактивни плажове, сред които е и този в Слънчев бряг – Север”, посочи депутатът.

 

Всичко това се прави със сгрешена формула за изчисление, обясни Зафиров и добави, че участниците в процедурата са получили по имейл подменени документи. На практика силно е скъсен законовият срок по процедурата. Народният представител изреди пред медиите много от извършените нарушения.

 

„Излязоха публикации, че експертите от Министерството на туризма са отстранени за сметка на външни представители”, каза Атанас Зафиров.

 

По думите му при отварянето на пликовете е допусната груба злоупотреба, която толерира двама от участниците в търга, които дори са имали липсваща документация, но е било преценено да продължат за участие.

 

«Има нарушение на целостта на плика на единия участник. Освен това проверка в Търговския регистър за една от двете фирми ще покаже изключително интересна биография на единия от собствениците”, добави Атанас Зафиров.

 

Той информира, че в момента върви подписка на експерти от бранша, които настояват тази опорочена процедура да бъде прекратена и да се търси отговорност от виновните.

 

Специално за плажа Слънчев бря –Север, Зафиров посочи, че на 30 декември е обявена процедурата за петгодишен търг.

 

„През 2015 г. регионалният министър Лиляна Павлова внася в МС решение за прекратяване на действащата по това време концесия. След като престоява известно време това решение, правителството в един момент гласува един друг текст, който дава още един шанс на концесионера да поправи нарушенията си до 1 юли тази година. Тогава МС казва, че дори и да не изпълни предписанията, концесионерът ще остане във владение на плажа до края на септември. Веднага след това единият от собствениците от фирмата концесионер обявява, че влиза като собственик в закъсалия отбор на Ботев и попада в една дълга редица от хора, които са задължени на властта и почва да спонсорира футболни клубове. Проблемите му обаче започват, когато спира да плаща този своеобразен футболен рекет”, информира Зафиров.

 

Според него се създават възможности следващият концесионер на плажа да слага цени на шезлонги и чадъри, както прецени за добре.

„ГЕРБ трябва да прочетат Конституцията ни и след това да правят предложения за удължаване живота на парламента”, коментира Атанас Зафиров желанието на ГЕРБ да се удължи животът на този парламент.

 

По думите му зад предложението им прозира стремеж да финализират безобразията си, свързани със скандалните сделки в последния момент на това правителство, а и не само тях.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;