На 8 януари 2017 година в Лвовска област, Украйна, в селцето Гута Пеняцкая, украински националисти оскерниха паметник на избитите поляци през 1944 година. Мирните жители на това селце, тогава са подложени на карателна операция от страна на доброволческата дивизия СС Галичина. Тези земи по онова време са принадлежали на Полша, днес това е Бродовски район, част от Лвовска област. По време на операцията са избити хиляди, а голяма част от тях са изгорени живи, като на мястото остава само зловещо пепелище. В памет на жертвите е издигнат паметник, който днес украинските националисти са осквернили, рисувайки СС-овски знаци и оцветявайки със спрей цветовете на украинското знаме.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Паметникът преди да бъде осквернен- композиция с възпоменателен кръст и колони с имената на жертвите)

 

 

 

 

 

 

 

 

Трябва да се отбележи, че още от октомври миналата година един от лидерите на украинските националисти Дмитрий Корчински анонсира подобно отношение към полските монументи на територията на Украйна, обявявайки, че полските паметници трябва да бъдат сваляни, както всичко, което може да се асоциира със съветския режим.

 

 

За украинските националисти е характерно превзето отношение към всичко, което напомня за полския период на историята на земите на Западна Украйна. Дори повече, в Украйна се наблюдава тенденция на героизиране на фашистката символика. Предложението за сваляне на полските паметници, украинските националисти не само претворят на дело, поругавайки историята и трагедията на хиляди, но и настояват за нови паметници, като например паметник на УПА- Украинска въстаническа армия.

Подмяната на историята и понятията носят опасност от насаждане на агресия и възвеличаване на престъпления срещу човечеството.

Във всички времена оскверняването на паметник е не само престъпление, но и грях…

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;