Наскоро избраният президент на САЩ Доналд Тръмп обвини американската холидуска актриса Мерил Стрийп в превзетост и я нарече «привърженичка на Хилари», тя го разкритикува рязко при получаването на почетен «Златен глобус» на церемонията в Лос Анджелис, която се състоя вчера.

 

По време на тържествената церемония в неделя вечерта, излъчвана от телевизия NBC, актрисата Мерил Стрийп напомни как през 2015 г. Тръмп се е подиграл на репортер инвалид от в. «Ню Йорк Таймс», предаде ТАСС.

 

«Имаше една постъпка, която ме смая, — заяви актрисата. Това беше моментът, в който човекът, който претендира за най-уважавания пост в страната ни, се подигра на репортер с увреждания, когото превъзхожда като привилегии, власт и способност да отвърне на удара».

 

Това ми разби сърцето, още не мога да спра да мисля за случилото се, защото това не беше кино, а реалност, добави Мерил Стрийп. Според нея този «инстинкт да унижава», демонстриран от най-влиятелния човек, дава право и на други хора да се държат по същия начин.

 

«Когато властимащите използват положението си, за да се подиграват на другите, губим всички ние», подчерта трикратната носителка на «Оскар».

 

Актрисата се застъпи за правата на журналистите, призова ги да бъдат принципни, когато оценяват действията на властта.

 

«Затова бащите, основатели на нашата държава, са включили принципа на свободата на пресата в Конституцията», добави Мерил Стрийп.

 

Тагове: ; ; ;