По въпроса за кипърското регулиране «настана моментът на истината». Такова мнение изрази специалният съветник на генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде, под егидата на който в Женева се провежда поредния рунд преговори за Кипър.

 

«В момента се намираме на заключителния стадий. Достигнахме до момента на истината», — цитира агенция Ройтерс думите на Ейде. Специалият съветник на генералния секретар на ООН отбеляза, че «лидерите на страните демонстрират много мъжество и желание».

 

«Ще бъде трудно, но не и невъзможно», — добави той.

 

Новият рунд преhовори стартира в понеделник в Женева, където пристигнаха президентите на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност на острова Мустафа Акънджи.

 

Дискусиите ще продължат до 11 януари. Обявено е също, че на 12 януари ще бъде свикана конференция за Кипър с участието на три страни-гаранти- Гърция, Турция и Великобритания.

 

Кипър е разделен по национален признак през 1974 г. след въоръженото нахлуване на Турция, провокирано от държавния преврат, осъществен от привърженици на присъединяването на острова към Гърция.

В резултат на военните действия под турски контрол са около 37 % от територията, на която през 1983 г. е образувана самопровъзгласилата се «Турска република Северен Кипър».

Турция е гарант за Северен Кипър, южната част на острова е под контрола на Република Кипър, населена главно с гърци-киприоти. 

Преките преговори за присъединяването на острова се редуват под егидата на ООН вече няколко десетилетия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;