Депутатът от Коалиция «БСП Лява Бълагрия» Манол Генов заяви на пресконференция в централат на БСП: Темпото на  свършеното дотук по новия ред на концесиониране на плажовете е на отегчена камила

 

„Темпото на  свършеното дотук по новия ред на концесиониране на плажовете може да се сравни със скоростта на отегчена камила, на която все й все тая къде е краят на пустинята”, заяви депутатът от левицата Манол Генов.

 

По думите му забързването на темпото на Министерство на туризма говори за едно — да може да бъдат изпълнени предварително поети ангажименти. Той обясни, че повече от година и половина след прехвърляне на режима на стопанисване на  плажовете от Министерство на регионалното развитие към Министерството на туризма,  свършената работа се равнява на нулата.

 

„Обричането на следващия туристически сезон на хаос е повече от обещаващо. Министърът на туризма вероятно се успокоява, че си върши работа, като се заплашва този и онзи концесионер с прекратяване на концесията, с финансови санкции, но нека по-добре обясни на обществото какво е свършено”, заяви социалистът.

 

По думите му очакванията са били поне осемте нови концесионни процедури за плажовете да бъдат завършени, а до момента няма финализирана нито една. Според него ако се работи с такова темпо, всичките 60 концесии, каквито са били намеренията, ще бъдат довършени за около осем години.

 

„Какво се свърши за обещаното категоризиране на плажовете, така че те да са реално достъпни за различни групи хора — нищо. Имаме едни предложения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени в МС в последния момент”, заяви Генов.

 

Той попита и какви процедури биха гарантирали ниските цени, така че да се гарантира достъпност до плажните екстри на всички групи хора и какво е направено, за да се изчисти усещането у хората, че средата на този бизнес е тъмна, силова и съмнителна.

 

Манол Генов бе категоричен, че за да се нормализира ситуацията  по концесионирането на плажовете, трябва експедитивна, професионална и законово грамотна работа,а не обслужване на отделни интереси под натиска на този или онзи.

 

По темата за ТОЛ системата, Генов заяви, че параметрите на поръчката са за около 200 млн. лв. вложения и създават прецедент в Европа с голямата дължината на пътищата, които да са платени – 800 км. магистрали, 2000 км. първокласни пътища, 4000 км. второкласни пътища и 8000 км. третокласни.

 

Според него предложението за смесена система е логично – електронни винетки за по-ниските класове автомобили, като се отчита и по-голямото замърсяване на околната среда от по-големите автомобили. Той подчерта, че информацията която ще постъпва в тази система е елемент и на национална сигурност. По тази причина според него системата трябва да се експлоатира от държавата, още повече че прогнозните приходи са между 800 млн. лв. и над 1 млрд. лв.

Тагове: ; ; ; ; ;