Демократичната русофобия

 

Както обяснява Guy Mettan в книгата, която би трябвало да прочетат много антируски бъбривци от западната журналистика, английската русофобия издига идеята за руската опасност до световна ниво (Русия искала да завоюва не просто Европа, а целия свят).

 

Ако френската русофобия си останала в кръга на дипломатическите и философски кръгове, то англичаните я «демократизират», пренасяйки я в сферата на общественото мнение и манипулирайки обществото чрез символи.

 

В продължение на целия XIX век в британската публицистика «антируската истерия» достига невиждани по-рано в Европа висоти, пораждайки безкраен брой антируски стереотипи, създавайки предразсъдъци сродни на тези, които се опитват днес да сътворят западните СМИ.

 

Така например, по време на руско-турската война (1877-1878) английските публицисти хвърлили всичките си сили, за да демонстрират доколко руснаците и техните съюзници българите били «нечовешко жестоки, подли, невежи и порочни», характеризирайки при това турците като герои и премълчавайки за извършените от тях по отношение на християнското население жестокости.

 

Сега американските медии превърнаха кръвожадните и меркантилни ислямисти, получаващи пари от Саудитска Арабия (и ЦРУ) в «умерени въстаници», воюващи за свободата герои.

 

Западните СМИ твърдят, че освобождението на Алепо след дълги години джихадистки терор (финансиран от САЩ и Саудитска Арабия) е престъпление, извършено от Русия и Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;