В петък, 6 януари, в немското пристанище Бременхафен започна разтоварване на стотици танкове, камиони и друга военна техника от Америка. Транспортният кораб Resolve (Решимост) достави товара в рамките на разполагането в Източна Европа на 3-та бронетанкова бригада от 4-та пехотна дивизия на САЩ. Това съобщи Ройтерс.

 

Както отбелязва агенцията, два други американски кораба Freedom  и Endurance трябва да достигнат бреговете на Германия на 8 януари.

 

В Бременхафен военната техника ще бъде натоварена на жп вагони, след което се бъде изпратена към местоназначението си през територията на Германия и Полша. По данни на Бундесвера, за транспортировката ще са необходими 900 вагона с обща дължина 14 километра.

 

Очаква се, че най-напред американските военни ще бъдат приети от Румъния, България и Литва. Пентагонът не съобщава за точните места на дислокация.

 

Припомняме, че Вашингтон планира да разположи в Източна Европа бронетанкова бригада, това стана известно в края на април 2016 г. Както съобщи главнокомандващият Европейското командване на въоръжените сили генерал Филип Бридлав, това е реакция на «агресивната» политика на Кремъл. На хартия планът на американците изглежда внушително: 4200 военнослужещи, 250 танка, а също гаубици, бойна техника и 1700 допълнителни транспортни средства.

 

Белият дом обяви за намеренията си да отдели за 2017 г. над 3.4 млд долара за допълнително въоръжение и техника в Европа. Цифрата надвишава четири пъти сумата, предвидена в бюджета за 2016 г.

 

Новата бригада ще се различава от останалите две бригади на САЩ, дислоцирани в Германия и Италия. Нови казарми в Полша, Румъния, България и страните от Балтика няма да се строят. Личният състав и техниката ще се променят на всеки девет месеца. Бригадата ще бъде разделена на няколко неголеми части, които по-късно в порядък на ротация ще бъдат разположени в различни страни. Чрез такъв подход Вашингтон има намерение да гарантира спазването на основополагащия пакт Русия-НАТО от 1997 г.

 

Според него, алиансът трябва да се въздържа от постоянно разполагане в Източна Европа на «съществени бойни сили».

 

Плановете на Пентагона веднага предизвикаха рязката реакция на Кремъл.

Както заяви постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко, те «допълнително усложняват и без това трудните отношения» между Русия и Североатлантическия алианс.

 

Постоянният представител охарактеризира намеренията на военното ръководство на САЩ като «поредната стъпка, бетонираща прехода на НАТО към конфронтационни схеми на сигурност».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;