Михаил Александров, водещ експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО, доктор на политическите науки.

 

Тръмп може да промени плановете на Обама, да. но Обама прави всичко, за да затрудни корекцията. Ако разполагането на американските бригади, както се планираше, бъде отложено за февруари, Тръмп — а неговата инаугурация ще се състои на 20 януари — ще може да отложи прехвърлянето на войските до реализирането на преговори с Владимир Путин, а след това евентуално да отмени всичко.

 

В момента Тръмп не може да отзове войската — в противен случай ще бъде подложен на сериозни нападки от страна на всички русофоби и представителите на Демократическата партия в САЩ. Затова той ще бъде принуден да действа внимателно.

 

  • Какво трябва да направи в тази ситуация Кремъл?

Считам, че Путин трябва да проведе разговор, за да може НАТО да изпълни обещанието си — да не разполага съществени сили в Източна Европа, и за да могат американските войски евентуално да бъдат отзовани. В противен случай Русия ще бъде принудена да предприеме ответни адекватни мерки.

 

Заедно с това, Тръмп трябва да реши сам: желае ли той продължаване на конфронтацията с Русия или иска да промени вектора на настоящата политика.

 

Теоретически той може да шантажира Русия чрез засилването на контингента на САЩ в Източна Европа, за да тръгне руската страна на отстъпки в Сирия, а и по отношение на Иран и Китай.

 

Но ако Тръмп действително се реши на подобен шантаж, то това ще бъде предварително провалена политика.

 

Русия няма да отстъпи дори в този случай. Ще принудим американците да стоварват все повече и повече сили на източно-европейския фронт.

 

В резултат на Вашингтон няма да му останат сили, за да се противопостави на Пекин или да решава проблемите в Близкия Изток.

 

Така че Тръмп трябва добре да си помисли преди да тръгне към ескалация на напрежението между Русия и САЩ.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;