Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че управляващие в страната няма да позволят на Кюрдската работническа партия ПКК да разшири сферата си на влияние в северозападен Ирак, особено в Синджар, предават световните агенции.

По време на съвместна пресконференция с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани в столицата Ербил, Йълдъръм заяви, че Анкара не може да приеме атаки на ПКК, идващи от иракска територия.

Не можем да приемем атаките, които ПКК провежда от територията на Ирак срещу нашата държава. Ще направим всичко възможно да сложим край на това. Не можем да приемем тази терористична организация да се разпространи в западните региони, например Синджар, не можем да им позволим да се разположат там. Не можем да приемам този въпрос.

Иракският регион Синджар се намира на около 115 км южно от турския град Силопи, една от зоните на раздора между Турция и ПКК, чиито главни бази са в планините в североизточен Ирак, съобщи БНР.

ПКК, която се бори за автономност в населения предимно с кюрди югоизток на Турция вече три десетилетия, е поела отговорността и обвинявана за редица смъртоносни атаки в страната. Най-скорошната такава беше взрив на кола в западния град Измир в четвъртък, при който загинаха двама души.

Турция поддържа дипломатически отношения и търговски връзки с Иракски Кюрдистан.

Около 30 милиона кюрди живеят в Иран, Турция, Ирак и Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;