Доклад на разузнаването на САЩ посочва, че руският президент Владимир Путин е поръчал и ръководил насочената срещу Демократическата партия кибератака. Целта е била Доналд Тръмп да поеме властта след президентските избори. По-рано самият Тръмп призна, че е имало хакерски намеси в кибер сигурността на САЩ от страна на Русия, но те по никакъв начин не са оказали влияние върху резултата от изборите.

Американските разузнавателни служби са идентифицирали руските агенти, които са участвали в манипулирането на президентските избори в САЩ. CNN съобщи, че вече е готова декласифицираната редакция на подготвения от разузнаването доклад по случая, в който се посочва, че намесата в американските избори е разпоредена лично от президента на Русия Владимир Путин.

 

Това е първият официален документ, представящ публично резултатите от разследването на руското влияние върху изборната кампания през 2016 г и сътрудничеството на Москва с Уикилийкс, предаде телевизия «Eвропа».

«Стигнахме до извода, че руският президент Владимир Путин е наредил упражняването на влияние върху американските президентски избори. Русия си е поставила за цел да подкопае общественото доверие в американската демокрация, да очерни държавния секретар Хилари Клинтън и да навреди на кампанията й, и да осуети избирането й за президент. Освен това, стигнахме до заключението, че Путин и руското правителство са подпомогнали избрания за президент Доналд Тръмп», се казва в доклада.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;