В социалните мрежи се появиха снимки на бронирания автомобил «Тайфун-К», който бе забелязан в Сирия. Той попадна под обектива на камерите по време на раздаването на храна и помощи на мирните жители. Хуманитарната операция бе проведена от военната полиция на Русия. Може да се предположи, че все още невлизащият на въоръжение в руската армия «Тайфун-К» е пристигнал за освобождението на Алепо в състава на специалите части.  Не се съобщава нищо за броя на «командированите» части в Сирия.

 

«Тайфун-К» — е семейство бронирани автомобили с повишена защитеност, предназначени за обслужване частите със специално предназначение. За първи път е представен на широката публика на парада на Победата през 2014 година.

Семейството включва не само машини с различно предназначение: транспортни, бойни, инженерни, но и от различни автопроизводители, има различни колесни разработки. Общото у тях е повишената за дадения клас машини бронезащита.

 

«Тайфун-К» издържа обстрел от крупнокалибрена оръдие с калибър 14.5 мм, а също взрив на мини (снаряди) с мощност 8 кг тротил. По нивото на защита не отстъпва на бронетранспортьора.

 

В средата на 80-те години в СССР започва да се изработва концепцията на семейството на бронираните автомобили, които трябвало да удовлетворят потребностите на въоръжените сили в различните сфери на военната и спомагателната дейности, както и да притежават висока степен на унификация.

 

В началото на 90-те години е пусната програмата «Гараж», резултат от която били няколко различни опитни образци.

Но скоро икономиката на страната рухнала, промишлеността също, а с тях и амбициите на военните.

 

«Гараж» бил спрян до «по-добри времена».

 

По-добрите времена дошли и работата се възобновила. През 2011 година три машини били представени на специалистите на закрит показ на полигон в подмосковието. Те направили на министъра на отбраната тогава Анатолий Сердюков съвсем неочаквано силно впечатление. По онова време той се опитвал да закупи зад граница абсолютно същата техника. Тогава министърът казал:

 

«Това са абсолютно нови, съвременни и много перспективни машини. Мисля, че в близките години Министерството на отбраната ще закупи точно такива машини».

 

Високите тактико-технически характеристики на «Тайфун» са гарантирани от комплексната разработка на различни елементи от конструкцията, в създаването на която участват над 120 НИИ. Генерален разработчик на «Тайфун-К» е КамАЗ, на «Тайфун-У» — Уралският завод.

 

Сред съизпълнителите е Федералният ядрен център в Саров.

News Front ПП

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;