Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп планира да проведе сериозни реформи в разузнавателната общност на САЩ. Близки до екипа му източници твърдят, че Тръмп разработва план за ограничаване пълномощията на директора на Националното разузнаване.

 

Един от източниците съобщава, че, според екипа на Тръмп, директорът на Националното разузнаване затруднява работата на 16-те разузнавателни ведомства на САЩ, чийто представител е той, в това число на ЦРУ.

 

Тръмп също планира да разшири потенциала на ЦРУ в областта на агентурното събиране на данни за сметка на преразпределението на човешки ресурси: да привлече работници от щаб-квартирите за изпълнение на задачи в реална обстановка, а не зад бюро.

 

Както съобщава източникът, Доналд Тръмп не е доволен от това, че по време на управлението на Обама в областта на радиоелектронното разузнаване в Агенцията за национална сигурност твърде много са разчитали на електронния шпионаж.

 

Такива съобщения постъпиха няколко часа след като Тръмп открито подкрепи основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж.

Новоизбраният президент написа в Туитър

 

«Асанж заяви: «Всеки 14-годишен подрастващ може да разбие пощата на Подеста».

 

Защо националният комитет на демократите се държаха толкова безотговорно? Асанж заяви още, че Русия не му е предоставяла никаква информация».

ДЖУЛИАН АСАНЖ, основател на WikiLeaks: Правителството на Русия не е нашият източник.

 

Но служителите от 17-те ведомства на САЩ стигнаха до извода, че зад кибератаките стои Русия.

 

Цитирайки Асанж в своя Туитър Тръмп изрази сериозно безпокойство.

ПОЛ РАЙЪН, спикер на палатата на представителите на конгреса в САЩ: Считам, че Асанж е човек на Русия. Той устройва изтичането на информация, краде данни и подрива националната сигурност на САЩ.
ЛИНДСИ ГРЕЪМ, сенатор от САЩ: За Бога, не слушайте Асанж, чуйте служителите от американското разузнаване — те са патриоти.
ШОН ДАФИ: Асанж не може да се нарече добър човек, съюзник или приятел на САЩ.

 

МАЙК ПЕНС, новоизбран вицепрезидент на САЩ: Считам, че имайки предвид провалите на спецслужбите в последните години, президентът ясно изрази своята позиция пред американския народ — отнасяме се скептично към изводите на разузнаването.

CNN

Превод: News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;