Български картечници са използвани от паравоенни организации в Ирак, съобщи за «Хоризонт» на БНР Патрик Уилкен от «Амнести Интернешънъл». Той е автор на доклада за оръжията, използвани в Ирак от формирования, които нарушават човешките права.

 

Оръжията са доставяни легално за иракското правителство, но са попаднали в ръцете на паравоенните, допълни Уилкен:

България е една от многото държави, която доставя оръжия за иракската армия. Някои от оръжията, доставени от България, са стигнали до паравоенните организации, които по никакъв начин не зачитат човешките права. Те са използвали тези оръжия.

 

Това, което открихме, са картечници, предназначени за армията. Те вероятно са доставени през 2014 година.

 

Също така е имало много доставки на картечници и други видове оръжия между 2008 и 2011 година.

 

Миналата година България е докладвала, че доставя оръжия за Ирак.

 

Някои от тези доставки обаче са достигнали до организациите, за които говоря.

 

Това, което ние бихме искали да кажем на българските власти, както и на европейските, руските, китайските и много други, е да се поинтересуват дали доставките на оръжия са по-добре организирани.

 

България трябва да попита иракските власти как управляват доставките на българските оръжия и къде всъщност отиват те.

 

Вие трябва да настоявате български оръжия да не попадат в ръцете на организации, които не са напълно под контрола на иракската армия и които не спазват човешките права.

 

Ако в край на краищата се окаже, че рискът е твърде голям, България трябва да спре доставките на оръжия за Ирак, докато Ирак не гарантира, че те не попадат в ръцете на паравоенните организации, които погазват човешките права.

Според Уилкен вероятността „Ислямска държава“ да използва българско оръжие е доста голяма:

 

Ние изготвихме доклад преди около година за въоръжението на „Ислямска държава“. Голяма част от него идва именно от иракските складове. Мисля, че има голяма вероятност те да използват българско оръжие, откраднато от иракските военни бази.

 

През 2014 година те овладяха части от Ирак и откраднаха огромно количество оборудване и военна техника. Затова мисля, че е много вероятно „Ислямска държава“ да използва и оръжия, произведени в България. 

 

По данни от доклада България е сред 16-те държави доставчици на оръжие.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;