Седмица след атаката над коледния базар в Берлин се засилват исканията за значително укрепване на държавния апарат в Германия, за ликвидиране на основните демократични права и въвеждането на нови мерки срещу бежанците.

 

На престоящия си конгрес в началото на януари баварската партия ХСС, която е част от коалиционното правителство, оглавявано от «сестринската» й партия ХДС, планира да увеличи персонала и да подобри службите за сигурност, да даде допълнителни пълномощия на правоохранителните органи, да засили следеното над електронната кореспонденция и връзките с Whatsapp и Skype, да увеличи обмена на данни между страните от ЕС.

 

И това се случва независимо от факта, че атаката в Берлин не бе извършена при недостатъчен надзор или недостатъчни полицейски права, дадени от съдебните органи и службите за сигурност.

 

Точно обратното, предполагаемият престъпник Анис Амри е подготвял акцията си в буквалния смисъл пред очите на властите.

 

Стана известно, че 24-годишният тунизиец е докаран в Берлин от таен осведомител на разузнаването («Verfassungsschutz»), което внимателно е следило Амри в продължение на няколко месеца, преди той да насочи камиона срещу тълпата хора на 19 декември.

 

Амри престоява в затвора в Италия четири години за криминални престъпления. Според съобщенията, той се радикализирал именно в затвора- През 2015 г. той е освободен и заминал за Германия, където безуспешно подал заявление за получаване на убежище.

 

Според разследването на немската телевизионна програма «Report Munich»,  той се присъединил към ислямската мрежа, в която действали най-малко двама шпиони от немското разузнаване.

 

В петък вечерта в програмата на телевизия ARD «Фокус» («Brennpunkt») е цитирано досието, според което «осведомителят» от Управлението на криминалната полиция в Северен Рейн-Вестфалия е установил контакт с Амри още в края на 2015 г.

 

«В следващите дни Амри заяви, че иска да извърши атака в Германия с използването на бойно оръжие (АК-47 и с взривни вещества), се казва в записа.

 

В периода от февруари до март 2016 г- Амри е бил прехвърлен от Дортмунд в Берлин от «таен осведомител на разузнаването», на който той разказал за плановете си. В записа от досието се добавя:

 

«Той го отведе до осведомителя, Амри заяви, че неговата задача е да убива от името на Аллах».

 

Според вестник  «Süddeutsche Zeitung», примерно по същото време Управлението на криминалната полиция в Северен Рейн-Вестфалия е изпратило доклад за ислямската мрежа, в която участвал Амри, на прокуратурата в Карлсруе. Водещият немски прокурор започнал разследване спрямо Амри по подозрение в подкрепа и членство в терористична група. През ноември той се разпоредил за ареста на лидера на групата Абу Уалаа, а също на други крайно предани членове на групата.

 

Но Амри останал на свобода. Съдейки по всичко, скоро след пристигането на Амри в Берлин с помощта на агенти на държавата, прокуратурата го е предала на берлинските съдебни и прокурорски органи и ги е посъветвала да проведат разследване по подозрение, че той подготвя крупен и заплашващ държавата насилнически акт. Берлинската прокуратура започнала тогава свое собствено разследване по подозрение, че Амри подготвя грабеж, за да си осигури пари за закупуването на оръжие.

 

 

В резултат на това Амри е поставен под наздор и наблюдение от берлинските власти до септември. После наблюдението било прекратено, защото нямало никакви доказателства, посочващи вероятно престъпление.

 

Властите в Берлин не го арестували, макар да имали достатъчно правни основания, отчитайки факта, че Амри претендирал за получаването на статута бежанец, но заявлението му било отклонено, защото го подозирали в тероризъм.

 

Въобще не ни се вярва, че Амри не е арестуван случайно, както и не ни се вярва, че не е имало достатъчно юридически основания за поставянето му под стража. Дори Хариберт Пантл, адвокат, оглавяващ отдела за вътрешни разследвания към вестник «Süddeutsche Zeitung», допусна в петък, че Амри е оставен в покой съвсем ПРЕДНАМЕРЕНО.

 

Той написа: «Рискуваха ли властите с Амри, нима се надяваха, че тяхното наблюдение ще им даде информация? А защо извършващите надзора не са съобщили на другите ведомства?»

 

 

Всъщност, има достатъчно основания да се счита, че части от държавния апарат УМИШЛЕНО са рискували с атаката, за да поддържат консервативна политика в страната.

 

В немските управляващи кръгове имаше ожесточени спорове във връзка с политиката по отношение на бежанците и в областта на сигурността.

Много са тези, които считат, че Меркел е твърде мека, за да ръководи правителството в периода на голямо международно и вътрешно напрежение и растящи социални конфликти.

 

При такива обстоятелства атаката на Амри се използва, за да изплаши населението и да съдейства за промяна на политическия курс, вероятно и за смяната на правителството.

 

Множеството и необясними доказателства за осведомеността на държавните органи и дори за защитата на предполагаемия виновник при атаката в Берлин е в пълен синхрон с вече познатата ни схема при крупните терористични атаки в света. Така беше и с атаките през ноември 2015 г. в Париж, с взривовете по време на Бостънския маратон през април 2013 г. и с атаките от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.

 

 

Във всеки от тези случаи ислямистките сили, замесени в атаките, са били свързани или с такива деспотични режими на съюзниците на Вашингтон като Саудитска Арабия, или с опозицията, използвана от американския империализъм и неговите европейски съюзници в качеството им на марионетъчни сили в Близкия Изток, в Централна Азия и Северна Африка, или, както това беше при Бостънския маратон, с ислямистките сепаратисти, подкрепени от ЦРУ, които действат на територията на Русия.

 

 

При всеки от тези случаи изпълнителите отдавна се били под наблюдение от службите за сигурност, които се въздържали от намеса.

 

Във всеки един от случаите атаките давали повод за мащабно засилване на държавния апарат.

 

Във Франция правителството на «Социалистическата партия» на Франсоа Оланд се възползва от атаките в Париж, за да въведе извънредно положение.

 

Атаките в Бостън бяха използвани за блокиране като при военно положение и полицейско-военна окупация на крупния американски град.

 

Атаките от 11 септември послужиха като основание за т.нар. «война с тероризма», която включи в себе си редица разрушителни войни в Близкия Изток и създаването в САЩ на разузнавателен полицейски държавен апарат.

 

Атаката в Берлин се използва за същите цели. В ход е създаването на тоталитарна полицейска държава.

 

Списание  «Spiegel Online» прогнозира, че конфликтът ще стане дори по-остър, по-радикален и по-мръсен преди парламентарните избори за Бундестага през септември.

 

Списанието отбелязва, че експертите по вътрешна политика от всички партии обсъждат по-последователно политиката на депортация, транзитните центрове, видеонаблюдението и електронните гривни за краката срещу ислямистките заплахи».

 

Изданието «The Week» нарече политиката на Меркел по отношение на бежанците «катастрофа».

 

«Тя каза, че приемането на тази огромна вълна от бежанци е единственият начин да се запази верността към «eвропейските ценности».

 

Но настоящата вълна на тероризма и огромният страх от престъпленията и вълненията в европейските градове се оказаха смъртоносно опасни не само за нейната собствена партия, но и за самия Европейския съюз».

 

Кошмарното е, че днес електронните гривни и пр. ще се използват срещу ислямисткия тероризъм, но утре могат да се използват срещу всеки, който е против властта.

 

Полицейската държава бързо набира скорост.

 

Възможно е утре самият ти да станеш нейна жертва.

Случайно.

Автор: Питер Шварц

Превод: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;