Една част от резервните мощности, произвеждащи ток, са активирани, съобщиха за «Хоризонт» на БНР от Електроенергийния системен оператор. Заради липсата на ток в близо 600 населени места, потреблението е колкото и през дните преди застудяването. Няма аварии по мрежата високо напрежение, която се обслужва от ЕСО.
423 населени места в страната са без ток заради сложните метеорологични условия, съобщиха от енергийното министерство. От сутринта досега са отстранени аварии в 185 селища.
Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България, като на територията на «ЕНЕРГО-ПРО» без ток са 379 населени места — в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра.
В Югоизточна България, която се обслужва от «EVN» е прекъснато захранването в 27 населени места в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян.
На територията на «ЧЕЗ» в Западната част на страната без захранване са 17 селища, във Видин, Монтана, Перник, София област, Враца и Плевен.
За отстраняване на повредите и възстановяване на захранването продължават да работят общо 313 екипа в трите електроразпределителни дружества. Към тях при нужда могат да се включат и екипите на «Електроенергийния системен оператор“.
В Министерството на енергетиката денонощно могат да се подават сигнали, свързани с енергийната система на страната на телефон — 02/926 32 94.

През целия ден в стотици населени места имаше прекъснато електрозахранване заради тежката метеорологична обстановка, съобщиха за «Хоризонт» от трите електроразпределителни дружества.

Най-тежка ситуацията беше в Североизточна България, където 370 места останаха без ток, съобщиха за «Хоризонт» от  ЕНЕРГО-ПРО.  Николай Николов от ЕНЕРГО-ПРО съобщи, че в тази част без ток са били около 400 населени места и 70 000 души:

Постепенно вятърът утихва и ситуацията се подобрява в Добрич, Горна Оряховица, Габрово и Търговище. Без промяна остават областите Разград и Шумен, както и във Варна. 
Най-сериозни са проблемите в Добрич, Силистра и Шумен. В Пловдивско екипите на EVN са отстранили много аварии, обясни говорителят на дружеството  Петър Костадинов:
80 селища са с проблеми в захранването — основно в Сливенска и Старозагорска област. Сутринта те бяха към 110, но до края на деня би трябвало да се оправим, а там, където е ясно, че работата ще продължи и през вечерта, имаме готовност да сложим генератори, така че докато ние работим, то хората да имат захранване.

Преди обяд в Стара Загора имаше около 60 села с частично или цялостно нарушено електрозахранване, а в Сливен  — около 40, допълни Костадинов:

Навсякъде авариите са локализирани, като причината е обилният снеговалеж. Имаме девет счупени стълба. 

 

В Западна България ситуацията също се подобрява, обясни Борислава Луканова от ЧЕЗ:
Все още има засегнати места. Без електрозахранване има в Монтана и във Враца, където е най-тежка обстановката. Там частично са засегнати в 6 общини около 100 населени места. По-малко засегнати има във Видин — 2, в Плевен — 3, в Перник — 4, а в област Кюстендил са 9 населени места, които са засегнати.
С близо 1/3 е скочило потреблението на парно отопление в столицата. От «Топлофикация София» казаха за «Хоризонт», че на час се произвеждат около 1600 мегавата топлоенергия. Дружеството има и около 1400 мегавата резервни мощности, които да използва, ако е необходимо. В момента няма аварии, но «Топлофикация София» е осигурила 20 резервни екипа.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;