Spectator: ВОСР е родена в тази лондонска библиотека

Дата на публикуване: 06 01 2017, 05:16


Ленин e работил и издавал своя революционен вестник «Искра» в библиотеката в северен Лондон, пише Spectator. Сега тя носи името Мемориална библиотека на Маркс и се специализира в издания за марксизма, работническите движения и борбата с фашизма. От Ленин там е останал само неговият работен кабинет и фреска на стената.
Тук се е родила революцията от 1917 година.
Spectator: русская революция родилась в лондонской библиотеке
 В лондонския район Кларкенуел «комунистическият печат никога не е умирал», пише Spectator.
Там се намира Мемориалната библиотека на Маркс. Впрочем, до момента библиотеката има много посетители, в това число британският политик Джеръми Корбин. Библиотеката е специализирана по марксизма, движенията на работническата класа, антифашизма и испанската гражданска война.
Изображението на Ленин и до днес присъства на една от стените на библиотеката: той гледа одобрително един миньор от Уелс, който разрушава сградата на парламента.
А през  1902-1903 години Ленин работи точно тук, издава революционния вестник «Искра», който по контрабанден път е транспортиран до Русия. Неговият кабинет е запазен и до днес.
Преди сто години Лондон е бил препълнен от комунисти-революционери, отбелязва Spectator.
Тук е работил Ленин, творил е Маркс, живял е Енгелс, дори мияч на съдове в хотел е бил бъдещият лидер на Виетнам Хо Ши Мин.
Градът вече е значително променен, различни са най-вече цените на жилищата: комунистите от онова време днес не биха могли да живеят в тези райони.
През 2018 година ще се празнува 200-годишнината на Маркс, а през 2017 — столетието от руската революция.
Във връзка с това библиотеката заслужава особено внимание.
Нещо повече, пише журналистът от Spectator, двамата рожденика — революцията и Маркс — са били изковани точно в тези тихи и мирни ъгълчета на Северен Лондон.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий