Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е прав, когато се отнася скептично към американските спецслужби и техните опити да припишат на Москва хакерските атаки, извършени преди изборите в САЩ. Такова мнение изрази в четвъртък в ефира на телевизия MSNBC сенаторът Ранд Пол (републиканец от щата Кентъки).

 

«Работата е в това, че аз изпитвам здрав скептицизъм в тази връзка, както и новоизбраният вицепрезидент Майкъл Пенс. Отнасям се скептично към директора на националното разузнаване Джеймс Клепър, който в Сената, намирайки се под клетва, ни излъга, заявявайки, че уж американските спецслужби не пазят данните от нашите телефонни разговори», — поясни законодателят, признавайки, че не по-малко внимателно се отнася и към такива хора, като основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж.

«Дори нашето правителство лъга под клетва в Конгреса. И Клепър лъга, това не подлежи на съмнение. Този факт снижава нивото на доверие в разузнаването», констатира Пол.

 

«Достатъчно е да си спомним цялата война в Ирак. Имаше хора, които изкривяваха данните от разузнаването и ни въвлякоха във война», — припомни той и даде за пример бившия вицепрезидент Ричард Чейни, който публично твърдеше, че иракския лидер Садам Хюсеин има ядрено оръжие.

 

«Днес експертите от ЦРУ заявяват, че никога не са казвали това на Чейни, той просто всичко си е измислил», — резюмира сенаторът.

 

Той изрази увереност, че хакерските атаки не са повлияли върху изхода от президентските избори в САЩ.

«На изток в Кентъки 70 % от хората гласуваха за Тръмп, защото той е против нормите, убиващи въгледобивната промишленост в нашия щат», — поясни Пол. — Считам, че резултатите от изборите имат по-голямо отношение към хакерството, отколкото разногласията във вътрешната политика».

 

Отиващата си администрация на САЩ в края на миналата година обяви за началото на мащабно разследване на хакерските атаки. Директорът на ЦРУ Джон Бренън във вторник в интервю за РВS съобщи, че секретният доклад на спецслужбите на САЩ за предполагаемите кибератаки над американските политически институции е посветен само на Русия, а не върху целия спектър от подобни заплахи към Вашингтон.

News Front ПП

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;