Parlamentní listy, Чехия / «Путин никога не е бил агресивен, той е гениален стратег»

Председателят на движението «Свобода и пряка демокрация»(СПД) и чешкият депутат Томио Окамура твърдят, че «с Тръмп е дошла надеждата за края на агресивната войнствена политика на САЩ, надеждата за примирие между Запада и Изтока, надеждата, че няма да има война с Русия, за която западният елит се подготвяше много години».

 

Според Окамура, Путин никога не е бил агресивен. Това е политик и стратег с таланта на гениален шахматист.

 

  • Кои са ключовите събития за 2016 г?

Дори от гледната точка на Чехия, това е избирането на Доналд Тръмп —  събитието на десетилетието, което ще повлияе сериозно както на политиката на Чехия, така и на европейската политика и международните отношения.

 

Демократите в Чехия не заплашват президента, който е един от малкото политици, към които нашата партия се отнася с уважение. Но си струва да си зададем въпроса, има ли у нас въобще демократи…

 
На власт е коалиционно правителство, което диктува на депутатите. Например, правителството открито прави така, че в парламента да се подкрепят само правителствените закони. С други думи, правителството обрича всички депутати и сенатори да бъдат статисти, в чийто задължения, според мнението на членовете на правителството, влиза само съглашателството с правителствените предложения. Фактически депутатите изгубиха своята законодателна власт, това е краят на играта на псевдодемокрация.

 
Това се потвърди и около договора за СЕТА, който е комплексно икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС, един вид предверие към договора ТТИП между САЩ и ЕС. Това споразумение, което ни лишава от последните остатъци от суверенитет, е в ръцете на Брюксел, едва след неговото подписване ние ще получим възможността да се запознаем с неговото съдържание в нашия парламент. Крайният вариант на договора не го видя дори правителството на Чехия. Всичко това удря по нашия държавен суверенитет.
Кои са ключовите събития зад граница?

 

Това е избирането на Тръмп за президент на САЩ. Това е най-важното събитие не само за тази година, но и за последното десетилетие. Всички знаем, че аз подкрепях Тръмп от самото начало, още от миналата година името ми беше в официалния американски списък на неговите привърженици.

 

Сега има надежда за края на агресивната войнствена политика на САЩ, надежда за примирие между Запада и Изтока, надежда, че няма да има война с Русия, към която западният елит се подготвяше дълги години. Република Чехия е неголяма страна в Централна Европа, затова на първо място трябва да има мир, към него се стремим и ние в политиката. Тръмп ознаменува края на войнствения натиск срещу Русия, надеждата за мир на планетата, защото САЩ под ръководството на Тръмп вече няма да жадуват за ролята на световен полицай, който безразборно да бомбардира другите суверенни държави.
— Държавен секретар при Тръмп ще бъде Рекс Тилерсон, когото наричат «проруски». Той е против санкциите. Може ли Тръмп да донесе мир и за Чехия? Отива ли си в миналото онзи свят, който познавахме?

 

  • Тези епитети са просто смешни. Ако ние от нашата партия сме против антируските санкции, то най-напред това е, защото ние сме за Чехия. Нашите фирми изгубиха милиарди, защото Западна Европа наводни нашия пазар със стоки, които не можеше да експортира за Русия. Всичко това удари нашите фермери и производители на хранителни продукти. Много фирми се разориха, много работници загубиха работата си. Разбирам, че от всичко това Обама не се е интересувал, както и нашето правителство. Но нас това ни тревожи. Слава Богу, че в САЩ дойде разумен човек, който иска мир и върви към сътрудничество.
  • — Ще видим ли във връзка с това явна «руска следа» в политика на Доналд Тръмп?
  • Какво е това руска следа? САЩ, НАТО и Брюксел с всички сили и с различни методи атакуваха Русия. Те я обкръжиха с бази на НАТО, на руската граница Брюксел и НАТО провокираха гражданска война. Една след друга следваха агресивните им действия. Бих казал, че сега вече в нас има надежда, че ще настане разоръжаване.

 

  • Точно това ни е нужно на нас в Чехия, то е необходимо и на целия свят — мир и сътрудничество между нас, Русия и САЩ.
  • Равноправно сътрудничество без диктат.
  • За нас, като малка централноевропейска държава, най-важно е да има мир, а не конфронтация и ескалация на напрежението.
  • News Front ПП

Коментари:

Зареждане ...