Сергей Самуйлов, ръководител на Центъра за изследване на външнополитическия механизъм на САЩ към Института за САЩ и Канада:

 

Русия не бива особено да се тревожи за американските санкции. А Тръмп наистина го чакат «открития» в сферата на реалната американска политика.

 

Трябва да осъзнаем, че Тръмп не е политик, а бизнесмен. Той счита, че може да ръководи федералното правителство така, както ръководи своите корпорации.

 

Той не разбира, че в политиката не се прави така. В Америка Конгресът е много силен. Той е свързан с несменяема бюрокрация, в това число и във външнополитическите ведомства — в Пентагона, в Държавния департамент най-вече.

 

С тях са тясно свързани външнополитическите комитети в Конгреса. Те имат мощна лобистка мрежа.

 

Т.е. това е тризвезден политико-бюрократичен елит. Той практически е независим от намиращата се на власт администрация.

 

Затова Конгресът може да се възпротиви при отмяна на санкциите срещу Русия, ако Тръмп инициира това. Максимум можем да се надяваме на отслабване на санкциите, на смекчаването им, но не и на отмяна.

 

Ще се търсят компромиси между «проруската» позиция на Тръмп и антируската позиция на двете партии в Конгреса.

 

  • Какви са реалните възможности на Тръмп да блокира допълнителни санкции, които Конгресът смята да въведе?

Големи са възможностите му. Налага вето и въпросът приключва. За да го преодолеят, трябва да съберат квалифицирано болшинство и от двете палати — две трети. А това се случва много трудно. Един път на десет години. Това почти е неизпълнима задача за законодателите.

 

  • Как трябва да се държи Русия?

Да помни, че няма голяма вреда от санкциите. Стокооборотът между Русия и САЩ през 2016 година е само 40 млрд долара. За такива мощни държави това е минимална цифра.

 

Заради санкциите той се занижи с 3-5 %. Мизерно число. Нещата с ЕС са друго нещо. Там стокооборотът е десет пъти по-голям, а занижаването беше на 15 %. Т.е. американските санкции — това е в голяма степен политическа категория, а съвсем не икономическа.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;