Съвместният доклад на ФБР и министерството на националната сигурност на САЩ за атаките на руските хакери предсказуемо се провали заради пълната  липса на доказателства. Такова мнение изрази Роналд Дейберг — професор по политически науки и директор на лабораторията за граждански специалисти Citizen Lab, работеща към Университета в Торонто.

Вице-президент США Джозеф Байден

Дейберт нарече представения миналата седмица доклад на ФБР и Министерството на националната сигурност «разочароващ и контрапродуктивен документ».

 

«В доклада има много места, чиято проблемност е документално потвърдена от различни професионалисти в областта на компютърната сигурност», — пише професорът.

 

Той подчертава, че в доклада няма преки доказателства за връзка между кибершпионажа по време на предизборната кампания в САЩ и Русия.

 

На 29 декември Вашингтон обяви за въвеждането на санкции, които засегнаха някои руски компании, Федералната служба за сигурност и Главното управление към Генералния щаб на ВС на РФ, а също висшето ръководство но ГУ. Освен това, властите в САЩ обявиха за персона нон грата 35 руски дипломати и съобщиха за затварянето на два обекта, които принадлежат на РФ в щатите Ню Йорк и Мериленд. Вашингтон свързва тези стъпки с хакерските атаки над американските политически организации, за които действащата администрация обвинява Русия.

 

Москва нееднократно отхвърля съпричастността си към кибератаките. Коментирайки новите санкции, прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков заяви, че та са проявя на агресия.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;