Турски съд издаде доживотни присъди на един полковник и един майор, заради ролята им в опита за преврат през юли. Това са първите присъди в най-големия процес в историята на страната. Те бяха обвинени в нарушаване на конституцията, предаде кор. на БНР от Истанбул.

В Турция продължават арестите в рамките на разследването на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се счита за организатор на пуча. След военните, полицията и магистратите, властите разшириха разследването в средите на бизнеса и на медиите.

 

Днес са били издадени заповеди за арест на 380 бизнесмени, подозирани в осигуряване на финансова подкрепа на мрежата на Фетхуллах Гюлен. Сред задържаните са и главният юрисконсулт и бивш генерален директор на един от най-големите холдинги на страната «Доан Медиа», към която влизат вестник «Хюриет», информационната агенция «Доан», телевизионният канал «Си Ен Ен Тюрк» и други.

Преди това бе задържан друг високопоставен служител на холдинга Барбарос Муратоглу заради предполагаеми връзки с движението на Фетхуллах Гюлен. Групировката «Доан» се преценява за независима медия от правителството и според наблюдатели поредните арести имат за цел да заглушат свободата на словото.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;