Що се отнася до личния дуел между Обама и Путин, то битката практически завърши. Последното замахване на Обама към Путин — човекът, който той напълно явно презира — удари във въздуха. Решението на Обама да изгони 35 руски дипломати след твърденията на спецслужбите на САЩ, че Русия през есента е извършила хакерска атака над компютрите на Демократическата партия, може бързо да бъде неутрализирано от неговия наследник Доналд Тръмп.

 

Защото Тръмп, както всички знаем, въплъщава всичко онова, които липсва при Обама.

 

Тръмп не крие, че се възхищава от Путин, нито от това, че е настроен скептично към политиката на санкции срещу Русия.

 

Той заяви, че не вярва особено в историята за руското хакерство.

 

Явно Путин няма да отговори симетрично за изгонването на дипломатите, той ще почака встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари. Тогава новата метла така или иначе ще измете Обама в историята. Опитът на Обама да натрапи на  Тръмп американската политика на санкции — проява на което е изгонването на руските дипломати — вероятно ще няма да постигне желаните резултати и санкциите ще придобият символичен ефект. Обама иска да покаже на света какъв следва да бъде този свят. Но светът вече не е същият.

 

Сега, когато времето на Обама изтече, може да се направи равносметка на отношението му към Русия и Владимир Путин.

 

Когато Обама бе избран за президент на САЩ през 2008 г., президент на Русия бе Дмитрий Медведев, Путин беше премиер. Но през март 2012 г. Путин се върна на президентското място и тогава започна периодът на предизвикателства към американския и западен политически авторитет.

 

Първата битка във войната между Путин и Обама се случи в Сирия през 2013 г., след като президентът Башар Асад пристъпи обамовската «червена линия», използвайки химическо оръжие срещу населението на собствената си страна (доказателствата не потвърждават това твърдение, бел.ред.). Путин не се забави, намеси се и спаси Асад от американските бомби, принуждавайки Сирия да ликвидира своите запаси от химическо оръжие. Договорът стана дипломатически триумф за Путин, на Обама и без това не му се искаше да се намесва в конфликта в Сирия чрез бомбардировки над Асад. Вероятно по-късно съжаляваше за последствията от това си решение, защото така мачът се превърна в 1:0 за Путин.
С времето центърът на тежестта в конфронтацията между САЩ и Русия се премести към Украйна, където Путин анексира Крим и подкрепи проруските метежници (опълченци, бел.ред.) в източната част на страната. През лятото на 2014 г. САЩ и ЕС въведоха срещу Русия санкции, а Русия отговори със свои контрасанкции, които в същата степен нанесоха вреда на ЕС. Путин установи контрол над Крим и над метежа в Източна Украйна и така взе в ръцете си бъдещето на Украйна.

 

2:0 в полза на Путин.

 

През септември миналата година Русия взе участие във военните действия в Сирия на страната на Асад. Това пречупи хода на войната, в началото на декември Асад установи контрол над Алепо, това се превърна в истински триумф.

 

3:0 в полза на Путин.

 

Той вече отмъсти за това, че Обама през 2013 г. го нарече «училищен хулиган», казвайки, че Путин му прилича на «момченце, което скучае в клас».

 

В четвъртък стана ясно, че Русия е успяла да направи Турция партньор в примирието, чиято цел е политическото решение на кризата в Сирия. Заедно с Иран двете страни ще се заемат с дипломация, която напълно изхвърли САЩ на втори план. Путин заби дипломатически супергол, унижавайки Обама, защото Турция е член на НАТО, но избра Русия в качеството й на партньор.

 

4:0 в полза на Путин.

 

Главният триумф на Путин — това е избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Вероятно никога няма да разберем, наистина ли Путин повлия върху резултатите от изборите в САЩ. Но опитът на демократите да използват «путинската карта» в американската изборна кампания — залепвайки Тръмп за Путин — се провалиха. И путинският фаворит стана президент.

 

5:0 в полза на Путин.
В петък Путин изигра потресаващ финт срещу Обама: той не изгони американските дипломати в отговор на прогонените от Обама руски. Вместо това покани децата на американските дипломати на Елха в Кремъл.

Путин отхвърли обамовското обявяване на война, наричайки това проява на «кухненска дипломация» от ниска проба.

 

Тръмп не се забави да реагира, заявявайки в Туитър, че винаги е знаел, че Путин е много умен.

Нов гол във вратата на Обама.

 

6:0 в полза на Путин.
Историята около специфичните отношения между Путин и Обама съвсем не е завършила.

Може да ни се струва сега, че историята ще оправдае Обама от гледна точка на моралните перспективи.

 

Но като играч срещу играч, във «войната» между Путин и Обама Путин спечели с лекота.

А след три седмици ще започне новото летоброене.

Автор: Мортен Странд

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;