Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна, предаде БНР. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области. Жълт код за опасно вълнение е обявен за морето край областите Добрич, Варна и Бургас. Жълт код за сняг, поледици и ниски температури е обявен за осем области на Западна България. Следобед валежите ще отслабват.

 

Сложна остава обстановката по пътищата в страната. Няма бедстващи хора и закъсали автомобили. От пътната агенция призовават да се спазват указанията на полицията и да не се изпреварва почистващата техника.

 

Най-критично е положението в Североизточна България, където има пълна забрана за движение по републиканските пътища. По магистрала «Хемус» трябва да се кара с максимум 40 километра. Тя е затворена на територията на областите Шумен и Варна, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

За Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград и Русе, има пълно затваряне на цялото движение, също така и в участък на магистрала «Тракия», от Карнобат до Бургас, както и на стария път 1-6, от „Петолъчката“ до Бургас. На магистрала «Хемус» също е много тежко положението, снеговалежът е обилен.

 

Пътищата в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен остават блокирани, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Полицията в Шуменска област е осигурила на пътя девет контролно-пропускателни пункта, за да следи за спазването на ограниченията. Пътищата в областта са затворени за движение на всякакъв вид МПС. Цялата налична техника работи по разчистването на снега по общинската пътна мрежа. Няма информация за бедстващи хора до момента. Болните на хемодиализа в цялата област са 78. Всички от отдалечените места са настанени в МБАЛ «Шумен» от вчера.

 

Обстановката в Русенска област е тежка. 52 далекопровода са изключили автоматично още рано тази сутрин поради силния вятър. Екипи работят по отстраняване на авариите. Спасимир Димитров, директор на общинското звено за кризисни действия, съобщи, че бурният вятър създава допълнително проблеми, републиканските пътища са затворени от 4.30 часа тази сутрин, както и нулевата видимост, която не позволява почистването на пътищата от образувалите се големи преспи:

 

Затворени са пътищата Русе — София, Русе — Варна, Русе — Силистра и Русе — Кубрат. Всички републикански пътища са затворени. При възможност машините ще тръгнат да ги почистват, но в момента все още такава възможност няма.

 

ГКПП „Дунав мост“ е отворен и почистен, но тежкотоварните камиони са спрени и от румънска страна. В цялата община Кайнарджа, област Силистра, няма ток. Всички пътища са блокирани. Преспите вече достигат до над 1 метър. Почистването е спряно заради ураганния вятър. Родилка от село Средище ще бъде транспортирана с верижна машина до болницата в Силистра. Пожарна е заседнала в снега, след като се е отзовала на сигнал за запалени комини в Кайнарджа.

 

Досега тежките камиони имаха забрана за преминаване по пътищата. Вече са разрешени за всички МПС, по АМ «Струма» има рид.

Проходът Петрохан вече е отворен. Движението през него беше забранено рано тази сутрин, след като през нощта в района паднаха осем лавини и затрупаха пътя. Продължава работата по почистването и опесъчаването му.

 

Не се пропускаха тежкотоварни автомобили през граничните пунктове в Югозападна България. Шофьори сигнализираха за много чакащи камиони на ГКПП „Промахон“, които  искат да влязат в страната, но е започнало вече поетапно пропускане на тирове по посока ГКПП „Кулата“. В района на Петрич снежната покривка е около 5 сантиметра. Заради усилването на вятъра се усложнява обстановката към границата с Република Македония. Пътищата са почистени, но на места има навявания. В Благоевград няма недостъпни населени места, както и тежки аварии с електрозахранването. Основните пътни артерии са почистени и проходими. В цялата област продължава да вали сняг.

 

В Сливен пътищата са заледени, но основните артерии в града се почистват. Екипи на КАТ „Пътна полиция“ са на „Петолъчката“ и връщат автомобилите, тръгнали в посока Карнобат — пътят е затворен, автомагистрала „Тракия “ се почиства с химични субстанции и тя е проходима до Сливен, заявиха от Областно пътно управление. Затворен за преминаване е проходът Твърдица — Елена. Пътят е затворен за почистване и се очаква по-късно да бъде отворен, но остава забраната за преминаване на автомобили над 10 тона. Котленският проход е отворен за автомобили до 12 тона. Преминаването в цялата планинска област в Сливенско става само с вериги. Почистват се и се опесъчават Подбалканският път и пътят Сливен — Стара Загора. От днес вече е отворен пътят Сливен — Ичера, който е директен път за „Карандила“.

В Старозагорска област затворен за движение е единствено участъкът Мъглиж-Николаево от републиканския подбалкански път. Движението на тежкотоварни автомобили по магистрала «Марица“ вече е разрешено. 67 села в областта са с частично или напълно спрян ток.

Автобусни превозвачи обявиха, че спират да изпълняват курсове от автогарата в Стара Загора по направленията за Твърдица, Ямбол, Сливен, Велико Търново и Бургас заради силния вятър и заледяванията по пътищата. От автогарата в Стара Загора са прекратили предварителната продажба на билети. Гражданите, които са решили да пътуват в посочените направления, трябва да се информират предварително по телефоните на автогарата за линиите, по които искат да пътуват.
Продължава да се усложнява и пътната обстановка в Ямболска област. Участъкът от автомагистрала «Тракия» от пътен възел Зимница до Бургас остава затворен, както и пътят «Петолъчката»- Карнобат- Бургас. Заради силния вятър е затворен пътят Калчево- Саранско- Стефан- Караджово. Така към Бургас единственият маршрут остава Ямбол- Елхово — Болярово — Средец. Два снегорина непрекъснато чистят платното и в двете посоки, но проблем остава силният вятър с пориви до 80 км в час. Над 10 автомобила са закъсали на пътя между селата Тамарино и Войника, като в едната кола има майка с две деца. От пътноподдържащата фирма се опитват да изтеглят закъсалите автомобили.   Периодично се обработват пътят Ямбол — Сливен и «Петолъчката» — ГКПП «Лесово».
Много населени места в Разградска област останаха без хляб заради усложнената зимна обстановка. Около 11 часа в търговския обект на Христофор Илиев, собственик на малък хранителен магазин в квартал «Освобождение», бяха останали само два типови хляба и няколко тестени закуски от вчера:
В ранните часове повечето местни фирми донесоха хляб, но всички други — не, защото пътищата са блокирани. И хлябът беше изкупен на момента. Лошо е положението, посочи той.
Снегът в Разград създаде затруднения на транспорта и придвижването до работните места на много хора, като дори и на тези, избрали да отидат на работа пеша. По обяд основните пътища в града бяха проходими, а работници на комуналната фирма започнаха да пробиват пътеки за пешеходците по тротоарите в широкия център с мини снегорини.

Общината в Добрич призова хората да излязат и да почистят междублоковите пространства и тротоарите, за да могат пешеходците да се придвижват в снега. С оглед на създалата се усложнена метеорологична обстановка и обилния снеговалеж, придружен със силен вятър, кметът на община Добрич Йордан Йорданов публикува заповед към всички граждани. Целта е да се създаде необходимата организация за почистването на падналия сняг, за да се осигурят условия за нормално придвижване и достъп. Паркирането на автомобилите трябва да става само на съответните места, така че да не пречат на снегопочистващата техника. При неспазване на заповедта ще се създават административни актове.

Близо 40 сантиметра е дебелината на снежната покривка във Враца. През деня доброволци от БЧК и общината раздаваха топъл чай в центъра на града.
Хората, които имат сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, нека да си останат вкъщи и да не подлагат организма си на изстудяване. Тези, които имат неотложна работа, да се обличат топло и да вземат всички необходими мерки против измръзване,  обясни доктор Гергана Михалчева от БЧК, която  напомни и някои от правилата за поведение в студа.
Информацията е на кореспондентите на БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;