Миналата година Русия излезе на международната арена в качеството си на «глобална сила». А Владимир Путин за четвърти път попадна в рейтинга на най-влиятелните хора в света според версията на списание Forbes.

Според американското списание, руският президент «е постигнал целите си в Сирия и в американските избори».

 

Експертите са на едно мнение — участието на Москва в сирийските събития позволяват на «стопанина на Кремъл» да заяви за позициите на Русия на международната арена, да възстанови страната в качеството й на «глобална сила», да хвърли предизвикателство срещу американската хегемония.

 

От 2000 година, когато Путин дойде на власт, той зае ясна позиция относно външната политика на Русия след разпада на СССР. Тя се състои в отказа от еднополюсния свят. Във връзка с това в последната година той активно критикува САЩ за действията им и призова към партньорство между Москва и Вашингтон на международната арена.

Критиката към американската политика най-ясно бе обозначена от Путин по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 г. Тогава Путин подчерта, че «опитите да се намерят решения на проблемите в едностранен порядък ще доведат до хуманитарни катастрофи».

 

В своето телевизионно интервю през 2013 г. той изрази становището си, че «американското ръководство осъзнава, че САЩ не могат сами да решат световните проблеми», затова призова политическия елит на Америка да промени модела си на мислене. Това са само някои от изявленията, в които Путин критикува «американската хегемония» и заявява за откритост и готовност на Русия да си сътрудничи с всички «на равни начала».

 

Русия продължи да се опитва да изгражда отношенията си с Вашингтон на базата на партньорско взаимодействие. В същото време тя разработи програма за укрепването на руската армия, предприе дипломатически стъпки и изгради отношенията си със страните от Близкия Изток.

 

Всичко това позволи на Путин да изведе руската външна политика на ново равнище. Така, през септември 2013 г. Русия изигра ключова роля в подготовката за споразумение за унищожаването на химическото оръжие в Сирия. Това се случи на фона на изявленията за намеренията на президента на САЩ Барак Обама да започне военни удари срещу режима на Асад в качеството им на наказание за престъпления, извършени от сирийската правителствена армия.

В така наложения международен и регионален контекст, в който се създаваше Споразумението за унищожаване на арсенала на сирийското химическо оръжие, Путин подчерта, че «най-значими за цялата система на международни отношения резултати могат да бъдат постигнати само чрез съвместните действия на Москва и Вашингтон».

 

Той повтори призива си да се създават отношения между Русия и САЩ на паритетна основа.
През юли 2014 г. беше постигнато споразумение по иранския ядрен въпрос. Путин са постара да установи партньорски взаимоотношения с Вашингтон, но това не донесе желаните резултати. Тогава Русия започна да цели постигането на водеща роля по редица международни въпроси, в това число по сирийската криза. Москва излезе на лидерски позиции в преговорния процес с Вашингтон и Европейския съюз.
В края на септември 2015 г. Путин обяви за началото на военната операция в Сирия.

 

Замяната на еднополюсността предполагаше превръщането на Русия във «водеща сила» в борбата с терористичната заплаха. По-рано Путин вече бе критикувал действията на международната коалиция начело със САЩ в борбата с тероризма.
През 2016 г. Путин положи всички усилия за създаването на алтернативен «Източен алианс». Много са тези, които считат, че основната цел на руската операция в Сирия е да се създаде партньорство с Вашингтон по въпросите за борба с тероризма по пътя на разпространение на военните действия в Сирия.
Налице бе дилемата: минимално сътрудничество с руските войски или отказ от този вариант и необходимост да се отговаря за последствията от какъвто и да е сблъсък във въздушното пространство на Сирия.

 

Но Вашингтон отхвърли идеята и призова Москва да се откаже от подкрепата на сирийския режим — това трябваше да бъде условието за военно сътрудничество в областта на противодействие на терористичните организации в Сирия. В резултат бе подписано Споразумение, съдействащо за избягването на нещастни случаи по време на полетите във въздушното пространство над Сирия.

 

Но това по никакъв начин на намали важността на руската операция в Сирия, която се превърна в своеобразна реклама на руските въоръжени сили, които са в състояние да се разгърнат във всяка точка на планетата, ако това отговоря на интересите на страната. Именно благодарение на Сирия, Русия успя «да покаже своите военни мускули», обещавайки да изстреля ракети от Каспийско и Черно морета, демонстрирайки «Адмирал Кузнецов» и разполагайки на територията на Сирия С-300 и С-400.

Русия не крие своето оръжие в Сирия. По време на срещата с Комитета по военно-техническо сътрудничество с чуждите страни Путин заяви, че «очевидно руското оръжие става все по-ефективно».

 

През май по време на съвещанието с висшето военно командване Путин заяви, че «операцията в Сирия е прекрасна възможност да се демонстрира ефективността и силата на руското оръжие»

 

По време на аналогична среща на 22 декември той добави, че «употребата на оръжие в Сирия открива нови хоризонти за военно-техническо сътрудничество».

Автор: Таха Абд Ал-Уахид

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;