Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разработва план за дълбока реформа в апарата на директора националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър, който официално е координатор на дейността на всички 16 американски разузнавателни ведомства. Това съобщи вестник WSJ.

 

Според данни от източниците на изданието, републиканецът понастоящем заедно със съветниците си изработва реструктуриране на апарата на директора на националното разузнавана на  САЩ.

 

«Действията са обусловени от това, че, според Тръмп, това ведомство е твърде нараснало и е станало прекалено политизирано», — пояснява изданието.

 

Реформата ще засегне ЦРУ

 

Както уточнява изданието, планът непосредствено ще засегне ЦРУ. Новоизбраният президент със  съветниците си имат планове да  намалят персонала в щаб-квартирите на ЦРУ в щата Вирджиния и едновременно съществено да увеличат броя на сътрудниците, изпълняващи различен вид задачи зад граница.

 

Публикацията се появи след съобщението на телевизия NBC, че бившият сенатор в Конгреса от щата Индиана Дан Коатс е главен претендент за поста директор на националното разузнаване на САЩ в администрацията на новоизбрания президент. Коатс представлява Индиана в Сената на Конгреса на САЩ през 1989-1999 и 2011-2016 години. През 2001-2005 г е посланик на САЩ в Германия.

 

«Ехо» от предизборната кампания

По сведения на WSJ, планът на Тръмп в значителна степен е обусловен от лептата, която внесоха американските спецслужби в изострянето на борбата между него и екс-държавния секретар Хилъри Клинтън по време на предизборната кампания. Милиардерът нееднократно критикува разузнавателната общност, защото без доказателства раздува скандала по повод съпричастността на Москва към хакерските атаки в САЩ и мнимите опити да се помогне на американеца да победи съперницата си, демократа Клинтън.

 

Тръмп считаше и продължава да счита подобно разиграване на «руската карта» за опит да се отклони вниманието на избирателите от истинските скандали в Демократическата партия и техния кандидат за президент.

 

Вестникът открива в плановете на новоизбрания президент последователност. От момента на победата си на изборите от 8 ноември Тръмп е публикувал в Туитър около 250 поста. 11 от тях се отнасят за Русия или кибератаките в САЩ, а и за тяхното разследване от американските спецслужби.

 

През юли на сайта на Уикилийкс бе публикувана кореспонденцията на членовете на Националния комитет на Демократическата партия, от която следва, че сътрудниците на партията активно са търсели начини да подкрепят във вътрешнопартийните битки Хилъри Клинтън, а също да дискредитират Бърни Сандърс, нейният основен конкурент в Демократическата партия.

 

Разширилият се скандал струваше длъжността не само на председателя на Националния комитет на демократите Деби Васерман-Шулц, но и редица други служители в комитета.

 

Министерството на националната сигурност на САЩ и апаратът на директора на националното разузнаване на САЩ Джейс Клепър излязоха с твърдението, че зад кибератаките на политическите организацаи стои Русия.

 

Кремъл нееднократно отрече съпричастността си към хакерските атаки.

Доказателства за съпричастността на Москва към тях и до момента няма.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;