«Руската страна проявява голям ентусиазъм».

 

Източник от търговските кръгове не скриваше вълнението си, когато тази есен бяха оформени проектите за икономическо сътрудничество между Русия и Япония.

 

По време на срещата през май в Сочи премиерът на Япония Синдзо Абе предложи на президента Путин «нов подход», за да бъде регулиран в бъдеще проблемът със «северните територии». В резултат на това, че икономическото сътрудничество започна да се разглежда отделно от териториалните преговори, руската страна започна неочаквано да проявява огромен интерес.
Министерството на икономическото развитие на Русия предложи 50 проекта, министерството на развитието на Далечния Изток — 18 проекта. Броят на проектите растеше пред очите ни.

 

Японската страна заяви, че по време на визитата в Русия на министъра на икономиката на Япония Хиросиге Секо са били избрани около 30 приоритетни проекта. В крайна сметка беше подписан протокол за намерения за 80 проекта: 68 частни и 12 правителствени. Общата сума на инвестициите е около 300 милиарда йени.

Един от най-крупните проекти е разширяването на Транссиба до Хокайдо. Разходите ще бъдат грамадни: трябва да се построят тунели и мостове през пролива Лаперуза, а също да се модернизират жп линиите за Хокайдо.

 

Отчитайки събитията от Втората световна война, много експерти са разтревожени по отношение сигурността: според тях, Хокайдо може да бъде завзет.

 

Независимо от това, СМИ приветстваха руско-японската среща на върха.

 

«Руско-японската съвместна дейност. Разширяването на Транссиба до Ходайдо предизвиква огромен интерес. Благодарение на това Япония ще получи вход в Евразия…За това може само да се мечтае.

 

Газопроводът от Сахалин е с дължина 1500 км. Строителните разходи са около 700 милиарда йени.

Този тръбопровод ще свърже далекоизточните газови местонаходища с японските потребители.

 

Японската страна възлагаше големи надежди върху стабилните и гарантирани доставки в дългосрочна перспектива, но заради очакваните протести от страна на предприятията, които са инвестирали крупни суми в импорта на шистов газ, този проект така и не бе осъществен до момента.
Надеждите за електромрежата между Ходайдо и Сахалин са все още налице. Постигнато е споразумение за продължаване на търсене на зелена светлина.

 

Президентът Путин заяви, че подкрепя създаването на енергомоста, затова няма да е странно, ако той бъде построен в качеството си на президентски проект.
Независимо от всичко, ако няма движение по проблема със «северните територии», японците няма да одобрят крупномащабите инвестиции. Според правителствен източник, Япония не може да напълно да се отдаде на икономическото сътрудничество с Русия, защото властта може да бъде обвинена, че Москва я води за носа.

 

Крупномащабните проекти отново изпадат в дълбок сън, мечтаейки си за това, че ще настъпи денят, в който Русия ще върне на Япония «северните територии».

Автор: Хироаки Танабе

Превод: News Front ПП

Тагове: ; ; ;