Равносметката за управлението на кабинет Борисов 2, мнение на експерти в предаването «Часът на Милен Цветков» по Нова тв.

Евгений Кънев, икономист — Не е важно колко заем се взема, важно е какво се случва в икономиката. Като цяло икономиката, въпреки тежката международна обстановка и неособената ефективност в някои сектори на икономиката, като цяло икономиката се представяше много добре, на фона на очакванията през последните 2 години. Отбеляза се растеж около 3 %, което е над очакванията, над прогнозите на финансовите институции. Различни са двигателите през 2-те години. Пред първата бяха международните фондове, през втората — износа, който продължава да расте.

 

Милен Цветков, водещ — По време на едно радиопредаване нито един не се обади, за да каже, че живее зле. Аз изненадах, нито един да се обади и да каже «Много е добре работата, беее».

 

Евгений Кънев — Трябва да разграничаваме от това как се чувстваме и от състоянието на икономиката. Проблемът със заемите е този, че се използва за една голяма черна дупка, която се нарича КТБ. Хората с право имат недоверие от случващото се в тази област. Това се пренася цялостно в недоверие към управлението. Очакванията как ще се управлява кризата около КТБ бяха много, много по-високи.

 

Милен Цветков: Дай да теглим чертата. Хората по-добре ли живеят след 2 години управление на Борисов или по-зле?

Евгений Кънев: Статистически нещата са по-добре.

 

Михаил Мирчев, социолог: Мисля, че съседката от долния етаж, ако не се е обадила, че живее зле, това, ако се разпространи сред цялото население, усещането не е съвсем такова. Общо взето българският народ, а това го показват еднозначно социологическите изследвания, изпраща 2016 г. с много тревога. От една страна формалните цифри за растеж в икономиката ги има. От друга страна — един милиард в повече сме взели, 4 милиарда сме налели в черната дупка. Значи дефицитът колко е — минимум 5 милиарда.

 

Милен Цветков: Малко спекулирате, защото 4 милиарда са дошли от фонда за гарантиране на влоговете, който се попълва от банките…

Михаил Мирчев: Това как се отразява на парите за здраве на хората, на пенсиите и тяхното неувеличаване, над 1 милион хора, които живеят под 350 лв заплата на месец и т.н. Т.е. имаме едно много драстично поляризиране — от една страна има 15 % от народа, които живеят безспорно добре и се радват на сегашната система и на изтеклите две години. От другата страна имате 70 % хора, които обедняват. Започват да гледат изплашено своята перспектива. Имаме и поне 40 %, които затъват в много дълбока бедност. Има проблеми с безработицата, продължава вълната от много ниско пробна гастербайтерска миграция, просто хората се спасяват. Оцеляват, заминавайки някъде за чужбина. Тук виждате какво е бедствие със селата и сялото селско население — не само бедност…

 

Милен Цветков: Навсякъде е така. Сърбите например постоянно повтаряха по радиото, че ги крадат…

 

 

Михаил Мирчев: Сърбия е една много уредена държава в сравнение с България. Идете и вижте сръбските села…

Милен Цветков: Видях ги, да, видях ги…

 

Михаил Мирчев: Вижте им къщите и дворовете и ще видите, че разликата е голяма. Разрушението, което бе организирано и извършено в българското село, в Сърбия никога не е било факт.

 

Евгени Петров, журналист: Бих сравнил ситуацията с предупрежденията на метеоролозите. Например, имате температура -2 градуса, но се усеща като — 15.

 

Михаил Мирчев: Работата е — 2, а ние го усещаме като +5, това ли казвате.

Евгени Петров: Ние искаме всичко сега и веднага — и в пенсионото дело, и в здравеопазването…

Милен Цветков: Да чакаме след 10 години ли? На нас ни омръзна да живеем така.

 

Евгени Петров: Така е. Обаче върнете 10 години назад, когато правехме сметки къде сме били по време на влизането в ЕС и сега. Разликите са чувствителни. Ако вчера заплатата беше 420 лв, а сега става 460 лв, това означава повишаване на някаква покупателна способност…

Милен Цветков: В Румъния става 600 и…нещо.

Евгени Петров: Е, айде сега, да гледаме все едно колко става в Германия…

 

Милен Цветков: Да влезем в детайли — какво стана със здравеопазването? Господин Москво дойде, заяви една много амбициозна програма, заяви, че ще прави реформи. Какво имаме две години по-късно?

Михаил Мирчев: Днес чета информация, че в русенските болници няма медицински сестри. Защо няма медицински сестри? А европейският стандарт е на един квалифициран лекар да има три медицински сестри. Нашите медицински сестри отиват в Малка, оставят семействата си в България и заминават, за да получават нормални възнаграждения. А нашето образование подготвя медицински сестри. Ето това е реформата на Москов. Какво става с цените на лекарствата, какво става с пръстовите отпечатъци? Министърът вече е следствен. Става дума за инжекции на деца. Стандалът не е просто финансово-корупционен. Нещата станаха много по-зле — има много общини, много средно големи населени места, които нямат медицинско обслужване. В голяма част от територията на страната няма вече медицинска инфраструктура.

 

Евгений Кънев: Не можем да генерализираме за всичко, което се е случило за 20 години в последните две.

Милен Цветков: За пръстовия отпечатък аз разбрах, че той не върши абсолютно никакво работа.

Евгений Кънев: Не, напротив.

 

Милен Цветков: Аз съдя по това, което ми казват мои близки и познати — първо един, после друг. Тогава разбрах, че тук има нещо не както трябва.. Отишли, били чекирани, в резултат на което разбрали, че постъпват в болница без да постъпват. След чекирането им казали «Елате след три дни, за да се изпишето от болницата». Или друго — вкарват ви с дигноза бронхопневмония, а вие сте болни от грип. Попълват си пътеката и така пръстовият ви отпечатък отново не помага. Къде точно е спирачката за спиране на източването от здравната каса?

 

Евгений Кънев: Имаше факти, че се спестяват по един милион на ден от здравната каса.

Милен Цветков: Това са факти, които здравното министерство ги изнася.

Евгений Кънев: Проблемът с реформата не е просто един човек да дойде и да направи реформа. За това трябва да има обща политическа воля.

 

Милен Цветков: Не, не е така. Всеки един министър, той затова е политическо лице, той трябва да има визия за това какво трябва да се случи, да смени философията на съответната система.

Евгений Кънев: Може да има саботаж на реформата…Много неща се направиха, друг е въпроса какъв е ефектът от тях. Ако всяка мярка в тази реформа се саботира от Конституционен съд, от друга висша власт…, ако нямаме съгласие за тази реформа…

 

Милен Цветков: Да влезем в банкова сфера. Някой понесе ли отговорност за рухването на КТБ? Имаме комисия за финансов надзор. За какво сме я създали тази комисия за финансов надзор, след като цяла банка отива в блатото?

Евгений Кънев: Това е институционален проблем.

 

Милен Цветков: Прокуратурата привлече ли към отговорност някой в тази сфера? Рухна цяла банка.

Евгений Кънев: Eдно е да се привлекат към отговорност, друго е дали ще бъдат осъдени.

Милен Цветков: Ако секретарки и шофьори са били привлечени към отговорност, това е друг въпрос.

Михаил Мирчев: Става дума за 2-годишно протакане без никакъв практически ефект.

 

Евгений Кънев: За която и сфера да говорим, става дума за огромен институционален проблем. Ние нямаме институции, които да служат на обществото. Който и да ни управлява, толкова са сгъстени мрежите, че…Имаме първа и второ власт, които малко или много се избират от хората. Но имаме трета и четвърта власт — съдебната власт и медиите, които не се избират. Въпросът е кой управлява тези две власти? Те могат да задушат много лесно първите две власти, ако не вървят по тяхната свирка.

 

Михаил Мирчев: Как можем да дадем положителна оценка на това управление, когато става ясно от думите на колегата, че институциите са рухнали в България?! Първо няма никакъв респект към тях, второ правят някакви реформи, от които няма никакъв ефект. Направихме едни избори с усещане за апокалипсис. Как на фона на всичко това можем да дадем положителна оценка на управлението?!

Милен Цветков: Иска ни се да е + 5, но то си е — 2.

 

Евгени Петров: Навсякъде по света развитието се определя от макроикономическите показатели…

Милен Цветков: Ма, моля ви се, като отворите хладилника и вътре няма нищо…вътре няма макроикономически показатели.

Евгени Петров: Има, има.

 

Милен Цветков: Като отидете в съдебната зала, там няма макроикономически показатели. Там искате да има правосъдие. Когато ви оберат апартамента, там няма макроикономически показатели. Главно значение има какво чувстват хората — дали се чувстват сигурни, дали чувстват, че има правосъдие…

 

Михаил Мирчев: В близкото минало Парламентът никога не е падал под 10 %. Такава катастрофа като сега не е било никога. Как може Парламент да има 6-7 % рейтинг?! Вижте рейтинга на ключовите министерства — на образованието, на здравеопазването, на отбраната…Ето сега се водим със снежните преспи по нашите великолепни магистрали. Работата не е смешна, а трагична. От три дена правителството ни плаши, че ще има -15 градуса. Ооо, какъв ужас! И малко снежец — ооо, какъв безумен ужас!

 

Евгений Кънев: В сравнение с много други държави ние сме много по-добре.

 

Милен Цветков: От коя например? От Боствана?

 

Евгений Кънев: По-добре сме от Сърбия, Македония…

 

Милен Цветков: Какво ни е по-доброто от Сърбия?! Те не влязоха в ЕС, а ние — да.

 

Евгений Кънев: Това е една митрополия, която изостава в развитието си, защото не е в ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;