ГД «Национална полиция» разпространиха призив към гражданите да променят плановете си за седмицата, които включват пътуване през републиканската пътна мрежа.

 

«Национална полиция» призовава да не се предприемат пътувания през периода от днес до 7 януари, ако не са крайно наложителни. В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна.

 

При усложнени метеорологични условия за периода от 09.00 часа днес до 09.00 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства, за да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и за да се запази животът и здравето на пътуващите.

Мярката се налага съгласно «Заповед за организация и контрол на движението за осигуряване на нормална проходимост по републиканската пътна мрежа през есенно – зимния сезон 2016-2017 г.“ от 13 октомври 2016 г.» публикувана на интернет страницата на АПИ.

 

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания.

 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Тагове: ; ; ;