Неотдавна Обама внесе две големи територии в Юта и Невада в списъка на т.нар. национални паметници. Това означава, че плановете за строителството на нефтопроводи там, развитието на мащабно животновъдство или прочие търговска дейност в тези територии ще бъдат забранени, а новият президент няма да може да отмени решението.

 

Същото се отнася и до решението на Обама за охраната на Арктика, то е в пълен разрез с обещанията на Тръмп да продължи търсенето на полезни изкопаеми в Арктика. Стъпка по стъпка Обама поставя прът в колелата на Тръмп.

 

Най-фрапиращото действие на Обама видяхме в Съвета за сигурност към ООН, където САЩ — за всеобща изненада, не наложи вето на критиката над израелските селища на палестинските територии.

 

Това е съществена промяна на курса. Обичайната позиция на САЩ се свежда до това, че строителството на селища, разбира се, е осъдително, но правилното решаване на проблема е зад масата на преговорите, а не в резолюциите на ООН. Честно казано звучи с малко повече патос: след осем години фактическо затишие на преговорите за мир, на които Обама отдели не особено много от своята политическа енергия, той изведнъж се загрижи. Точно преди да отиде в пенсия.

Тръмп реагира на пряката намеса в международната игра. Новоизбраният президент уговори, по призива на Израел, своя приятел, египетския ръководител Абдел ас-Сиси, да отложи приемането на резолюцията.

 

Външнополитическата балада с Израел беше в центъра на вниманието и тогава, когато самият Обама беше president elect — т.е. преди клетва — преди осем години. Тогава израелците започнаха войната в Сектора Газа, за да сложат край на ракетните обстрели. Обама отказа да заема каквато и да е позиция по този проблем.

 

«Във външната политика ние имаме може би двама президенти едновременно», — заяви тогава Обама на пресконференция.

 

«Понастоящем вървят твърде сложни преговори, ние не можем да имаме два американски гласа, когато на карта е заложено толкова много», — каза той.

По принцип това е правилна гледна точка, но в миналото точно обратната позиция бе особено комфортна за Обама…

В момента той съществено нарушава канвенцията по пътя на радикалната промяна на външнополитическия курс на САЩ — непосредствено преди собствената си оставка.
Не е лесно да се разберат маневрите на Обама

Що се отнася до чистата политика и стратегията, то обамовските маневри в ООН е трудно да бъдат разбрани. Те мобилизират привържениците на Тръмп да оказват съпротива и внасят разкол в редиците на демократите.

 

«Това е крайно неприятно, това разочарова и изненадва», — така охарактеризира Чък Шумер, лидер на демократите в Сената, новият курс на Обама.

 

Фактът, че Обама не наложи вето, може да доведе до това, че промяната на курса да получи подкрепа.

 

Ако следваме логиката, то резолюцията е още един сигнал, който Тръмп не може да промени. Ако на президентските избори бе спечелила Хилъри Клънтън, то САЩ вероятно щяха да се възползват от правото си на вето.
Създава се впечатлението, че Обама и неговата администрация едва сега са разбрали, че скоро ще управляват други. И че този, който ще го замени, не само ще поправи курса, но и радикално ще го промени. Това означава, че и самият Обама трябва да промени методите си, по които да напусне Белия дом.
«Ако бе спечелила Хилъри Клинтън, просто щях да предам ключовете. Книжата са в ред, аз просто щях да изчезна. Понастоящем, както ми се струва, аз съм задължен да дам съвети на този, който ще продължи в качеството си на народен избраник», — заяви Обама след изборите в разговор с The New Yorker.

 

Тръмп бе наскърбен

Доналд Тръм сериозно се разсърди, когато Обама в радиопрограмата Aхe Files заяви, че самият той е можел да победи Тръмп на изборите.

 

«Правя всичко възможно, за да не вземам под внимание многобройните провокативни изявления и пречки от страна на «президента О». Очаквах това да бъде гладък преход. Уви!» — написа Тръмп в Туитър.

 

Обама считаше, че предаването на властта ще мине без особени проблеми. Хилъри Клинтън можеше да увековечи резултатите от неговата политическа дейност и да му предостави местенце в политическия Пантеон на САЩ.

 

А може би Обама очакваше традиционен републиканец, който би направил крачка назад и би оставил неговото политическо наследство непокътнато.

 

В момента Обама вече е наясно, че избирането на Тръмп прави недействителни общоприетата практика и общоприетите правила.

 

И затова самият той вече не иска да играе по същите тези правила.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ;