Опитите на Ваншингтон да прехвърлят върху Русия отговорността за хакерските атаки преди изборите в САЩ са раздути и напомнят истериите от времената на студената война. Такова мнение изрази в интервю за канал Fox News румънският хакер Марчел Лехер Лазер, известен под името Guccifer и изтърпяващ в родината си наказание за взлома на електронни кореспонденции, в това число на екс-държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

По време на телефонен разговор с Гучифер от затвора той нарече голословни обвиненията на администрацията на президента Барак Обама по адрес на Москва и ги определи като «съставна част от изфабрикувана кибервойна.

 

Американците са полудели от мисълта за руснаците и за намесата им в САЩ», — поясни той, мотивирайки това поведение с наличието в съзнанието им на остатъци от студената война.

 

«Това е някаква лудост. Истинска истерия», — добави румънецът.

 

В Румъния Лазер е осъден на седем години затвор по обвинение в нееднократно разбиване на електронната поща на известни лица в страната, в това число на бившия директор на румънската служба за информация Джордже Майор. През април 2016 г. Guccifer беше екстрадиран от Румъния в САЩ, през май се призна за виновен за взлома на електронната поща и данни от социалните мрежи на членове от семейството на президента на САЩ Джордж Буш-младши, на бивши членове на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили и администрацията на САЩ, в това число на Хилъри Клинтън.

 

През септември същата година федералният съд на американския град Александрия, щата Вирджиния, го осъди на 52 месеца затвор.

На 29 декември Вашингтон обяви за въвеждането на санкции, които засегнаха някои руски компании, Федералната служба за сигурност и Главното управление към Генералния щаб на ВС на РФ, а също висшето ръководство на ГУ. Освен това, властите в САЩ обявиха за персона нон грата 35 руски дипломати и съобщиха за затварянето на две принадлежащи на РФ обекти в щатите Ню Йорк и Мериленд.

 

Вашингтон свърза действията си с хакерските атаки над американски политически организации, в които действащата администрация обвинява Русия.

Москва нееднократно отхвърля съпричастността си към кибератаките.

News Front ПП

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;