Двигателят на стратегическия бомбардировач В-52 на ВВС на САЩ падна по време на учебен полет. Както заяви командването на ВВС на САЩ, това се е случило в сряда в населено място на около 46 км от базата Майнот в Северна Дакота.

 

Съдейки по наличните понастоящем данни, пострадали в резултат на инцидента няма. Самолетът, лишен от силовата си част, е успял благополучно да извърши кацането, защото В-52, способни да доставят ядрени бойни заряди, имат осем турбовинтови двигатели. На брода на самолета по време на полета е имало стандартен екипаж от пет човека.

 

В-52 не е носил никакво въоръжение. Екипът на ВВС вече е открил отломките от падналия двигател. Причините за случилото се не са известни, съобщи  Defense News.

 

B-52  е най-старият американски тежък бомбардировач. Той се използва във ВВС от 1955 г. Понастоящем в състава на ВВС има 76 самолети, 18 от тях са в резерва, всеки от тях може да носи 31.5 тона крилати ракети, бомби, включително високоточни, снаряди. Предполага се, че самолетите ще бъдат експлоатирани до около 2040 година.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;